Deskundigen te spreken over ‘Floriade Preview’

Deskundigen zijn te spreken over de Floriade Preview, een rondleiding over het toekomstige terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 wordt gehouden. Het uitje in Almere Stad kost 9 euro maar volgens twee leisure-experts is dat het waard, vermeld Omroep Flevoland

Klaus Hoven, Senior Lecturer Attractions & Theme Parks Management aan de Breda University of Applied Sciences en Frankwin van Beers, oud-directeur van Wildlands Adventure Zoo en directeur van This Is Holland bezochten de Floriade Preview en gaven hun oordeel.

Met een boot gaan bezoekers vanaf de Esplanade naar het terrein van de Floriade Expo 2022. Daar heeft Van Beers meteen een punt van kritiek. De opstapplaats is moeilijk te vinden. Dat kan beter worden aangegeven, maar de boottocht maakt veel goed volgens hem. “De schipper met een grote baard, die kennis van zaken heeft, brengt je wel meteen in het verhaal, waar je naartoe gaat en wat je gaat beleven.”

Preview-centrum
Op het terrein zelf staat een gebouw gemaakt van oude containers, het preview-centrum. Daar krijg je informatie over voorgaande wereldwijde edities en wat er in Almere gebouwd wordt. Op zich prima gedaan zeggen beide heren, maar Klaus Hoven is meer onder de indruk van de voorbeelden die zijn opgesteld van gebouwen en materialen die op de Floriade gaan komen. “Waar ik het meest van onder de indruk ben, is het Growing Pavillion, daar wordt duidelijk wat voor nieuwe biologische producten we kunnen maken om mee te bouwen.” Het ronde gebouw is gemaakt van schimmels.

Rondrit met treintje
Onderdeel van de preview is ook een rondrit in een treintje over het bouwterrein. Een gids vertelt tijdens de half uur durende rit wat er in aanbouw is. Informatief gezien zit het allemaal wel goed volgens Van Beers, maar hij mist ook dingen. De jeugd bijvoorbeeld, die lijkt vergeten te zijn. “Ik vind het wel heel erg ingericht voor ouderen.” Daarnaast mist de attractie waarde. “Het moet niet alleen leerzaam zijn, maar ook leuk”, volgens Van Beers. Er moet meer te doen zijn. Nu is het alleen kijken en luisteren. Ook Hoven mist dat je dingen kunt ervaren. “Het nieuwe groen ruiken of eten zou bijvoorbeeld een goede toevoeging zijn.”

Het oordeel
Al met al zijn de boottocht, het preview-centrum en de rondrit volgens de heren de negen euro zeker waard.

Geschreven door