Horeca vier weken dicht, tijdelijk geen koopavonden

Om het coronavirus te beteugelen moeten horecagelegenheden vanaf woensdagavond 20:00 uur vier weken de deuren sluiten. Dat heeft premier Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De sluiting geldt ook voor terrassen en voor coffeeshops. Afhalen blijft wel toegestaan. Hotels mogen open blijven en eten voor hun gasten blijven serveren.

Verder komt er een verbod op alcoholverkoop na 20:00 uur. Na die tijd is het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte ook niet meer toegestaan. Coffeeshops moeten ook om 20:00 uur sluiten. Het kabinet heeft ook besloten om tijdelijk koopavonden te verbieden. Winkels mogen na 20:00 uur niet meer open zijn. De vervroegde sluiting geldt niet voor supermarkten.

Sport
Teamsporten voor jeugd tot 18 jaar blijven toegestaan. Competities worden wel stilgelegd. Vanaf 18 jaar zijn amateur-teamsporten met maximaal vier personen toegestaan. Individueel sporten, zoals in een sportschool, is ook toegestaan.

Profcompetities kunnen volgens de premier op de huidige voet doorgaan, dus zonder publiek. Eind september besloot het kabinet om voor zeker drie weken bij alle sportwedstrijden geen publiek toe te laten. De regering verlengt die maatregel nu tot nader order.

Bijeenkomsten
Het aantal mensen dat binnen bij elkaar mag komen wordt door het kabinet beperkt tot maximaal 30 mensen. Evenementen worden verboden. Evenementen die buiten plaatsvinden en waar mensen in beweging zijn, blijven nog wel toegestaan.

Mondkapjes
Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt snel verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagavond aangekondigd. Het kabinet wil daarmee “een slepende discussie voor eens en altijd beslechten”. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo’n mondmasker te dragen.

Scholen
Het onderwijs blijft ditmaal buiten schot. Scholen hoeven niet opnieuw de deuren te sluiten.

‘Maatregelen zijn nodig’
Alle maatregelen gelden in principe voor vier weken. Over twee weken wil het kabinet de balans opmaken.

De premier sprak tijdens de persconferentie over een gedeeltelijke lockdown. Met de maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan, zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn. De maatregelen moeten vooral het sociale verkeer beperken. Dat is nodig omdat het aantal besmettingen de afgelopen weken te hard opliep.

Zonder ingrijpen zou volgens premier Rutte de zorg in de ziekenhuizen eind november te veel onder druk komen te staan. Spoedeisende behandelingen van patiënten zouden dan niet meer te garanderen zijn.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door