Verdachten straatroven Almere voor de rechter

Toen er in februari van dit jaar een groot aantal straatroven werd gepleegd in Almere, werd een speciaal onderzoeksteam geformeerd door politie en Openbaar Ministerie. In dit onderzoek kwamen zes minderjarige verdachten in beeld, waarvan er deze week vier voor de rechter zouden staan. De twee anderen zijn op 22 oktober dit jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf.

De verdachten komen allemaal uit Almere, vijf van de zes zijn 14 jaar, een is 17 jaar. De twee die eerder zijn veroordeeld, waren betrokken bij één straatroof en één poging afpersing. De andere vier maakten zich schuldig aan meerdere straatroven of pogingen afpersing, variërend van vier tot tien incidenten. Deze vonden plaats op de Siliciumweg, de Heliumweg, de Iliasstraat, het Stadhuisplein, het Forum, in de Seizoenenbuurt, op de Korte Promenade, het Beeldhouwerpad, de Oeverpromenade, de Markerkant, de Oostenrijkstraat en de Radioweg. Ook wordt een enkeling verdacht van mishandeling of belediging. Gezien de structurele samenwerking worden de vier ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Aangezien de verdachten allemaal minderjarig zijn, zijn de zaken achter gesloten deuren behandeld. De zaak tegen een van de vier moest worden aangehouden omdat zijn advocaat niet aanwezig kon zijn. De officier van justitie eiste tegen de andere drie verdachten werkstraffen, deels voorwaardelijke jeugddetentie van 90 tot 180 dagen, en een groot aantal voorwaarden gericht op verbetering. Zo moeten ze toezicht en begeleiding krijgen, een contactverbod met de medeverdachten en de slachtoffers, gedragstrainingen en meewerken aan een zinvolle dagbesteding zoals school. Tegen twee verdachten eiste de officier een locatiegebod, tegen de derde de maatregel tbs voor jeugdigen. Ten slotte moeten ze samen de schade die de slachtoffers hebben gevorderd, vergoeden. Wanneer de zaak tegen de laatste verdachte wordt behandeld, is nog niet duidelijk. De rechtbank doet in de zaken die zijn behandeld uitspraak op 15 december.  

Geschreven door