Consumptie huishoudens krimpt met 6,5 procent in oktober

Consumenten hebben in oktober 6,5 procent minder besteed dan in oktober 2019, meldt het CBS. De krimp is weer wat groter dan een maand eerder. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral minder uit aan diensten.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.november2016decemberjanuari2017februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2018februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2019februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2020februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober-20-15-10-505Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)%-verandering t.o.v. een jaar eerder.

Consument besteedt minder aan diensten

De uitgaven aan diensten waren in oktober 11,8 procent lager dan een jaar eerder. Vooral aan diensten als een bezoek aan restaurant, theater, pretpark, sportschool en voetbalwedstrijden en aan het gebruik van openbaar vervoer is minder besteed. Restaurants en cafés moesten vanaf 15 oktober weer hun deuren sluiten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Consumenten hebben 1,1 procent meer besteed aan duurzame goederen. Huishoudens kochten vooral meer elektrische apparatuur en woninginrichtingsartikelen. Verder hebben consumenten 2,8 procent meer besteed aan voeding en genotmiddelen dan in oktober 2019. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, hebben ze 2,4 procent minder besteed dan een jaar eerder. Consumenten hebben vooral minder getankt.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in oktober 7,1 procent meer heeft omgezet dan in oktober 2019. Het verkoopvolume lag 4,7 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Ook deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. Voedings- en genotmiddelen Duurzame goederen Overige goederen (w.o. gas en motorbrandstoffen)

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Geschreven door