Denk goed na als u vogels voert!

In Almere leven we samen met verschillende soorten dieren. Bij dieren die we leuk vinden, zoals eendjes, is de verleiding groot om ze te voeren. Vooral als het koud is en ze zielig ineengedoken zitten. Maar het voeren van dieren is niet altijd goed voor de dieren en kan zelfs schadelijk zijn voor de natuur en de gezondheid. Er zijn daarom een paar dingen waar je op moet letten als je dieren voert.

Genoeg en gezond eten in de natuur

Almere is een groene stad en zelfs in de winter is er in de natuur genoeg eten voor dieren, zolang het niet lang en hard vriest of er een dik pak sneeuw ligt. De eenden op de foto eten bijvoorbeeld eikels. Voor de dieren is natuurlijk voedsel beter dan het eten dat wij ze vaak geven, zoals brood of patat. Een ander nadeel van dieren voeren, is dat ze niet meer zelf op zoek gaan naar eten.

Teveel dieren en voer op één plek

Nog een probleem van het voeren is dat het veel en soms ook andere dieren dan bedoeld aantrekt. Teveel dieren op een plek kan leiden tot agressief gedrag tussen de dieren, overdragen van ziektes en vervuiling van bodem en water door de ontlasting. Als er veel wordt gevoerd, blijft er meestal ook voedsel achter. Daar komen als het donker is ratten op af. Dat draagt bij aan de groei van de rattenpopulatie en mogelijke verspreiding van ziekten.

Gezond, gedoseerd en alleen als het nodig is

Als u dus vogels wilt voeren, geef dan: gezond voer zoals zaden, niet te veel en liefst alleen als het echt nodig is, dus als het langere tijd streng vriest of er een dik pak sneeuw ligt.

Geschreven door