KNVB verbiedt betalingen aan amateurspelers via derden

KNVB kondigde maandagavond een toekomstige verandering aan in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2022/2023 is het voor amateurclubs verboden om spelers voor deelname aan wedstrijden en trainingen te betalen via derden, zoals sponsors of aan een vereniging gelieerde stichting.

Het doel van de voetbalbond is om alleen maar spelers over te houden die geen vergoeding ontvangen, buiten een daadwerkelijke onkostenvergoeding of vrijwilligersvergoeding om. Het voorgenomen plan ging al langer rond, maar maandag gaf de bondsvergadering van de KNVB definitief goedkeuring. De bond wacht expres nog anderhalf jaar met het toepassen van het plan, zodat ruimte ontstaat voor voorlichting en anticipatie op de nieuwe regelgeving.

De handhaving zal steekproefsgewijs plaatsnemen, schrijft de KNVB op de website: “Op basis van high trust, high penalty. Clubs en spelers zullen worden gestraft wanneer ze de regels overtreden. Dat kan voor spelers bijvoorbeeld gaan om lange uitsluitingen of schorsingen en voor clubs om plaatsing in een lagere klasse of het inhouden van maximaal vijf wedstrijdpunten op de ranglijst van de lopende competitie.”

Geschreven door