Over en Uit voor het veiligheidsmuseum PIT

Veiligheidsmuseum PIT in Almere sluit eind 2021 zijn deuren. Dat hebben de organisaties die in het project vertegenwoordigd zijn besloten. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en het werk van de hulpdiensten. Zo zijn er oude politie- en brandweerwagens te zien en krijgen bezoekers uitleg over het dagelijks werk van hulpverleners.

De sluiting is niet eens zozeer noodgedwongen, maar het gaat om een bewuste keuze, vertelt Lute Nieuwerth. Hij is voorzitter van het Nationaal Veiligheidsinstituut, waar het museum onder valt.

PIT ging in april 2014 open en in de jaren daaraan voorafgaand is achter de schermen gewerkt aan de realisatie van het plan. Daarbij is, inclusief de ontwikkelperiode, uitgegaan van een termijn van tien jaar. Eind 2021 eindigt die. “Op dat moment loopt het huurcontract van het gebouw af en stoppen de subsidies.”

Weer een apart politie- en brandweermuseum
Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie en de Nederlandse Brandweer kiezen ervoor om op een andere manier verder te gaan. Dat komt er waarschijnlijk op neer dat de collectie niet meer als één geheel wordt tentoongesteld, maar dat in elk geval de politie en brandweer wederom kiezen voor een eigen museum. Dat zal dan hoogstwaarschijnlijk niet in Almere zijn.

“We gaan wat anders doen”— Lute Nieuwerth, Veiligheidsmuseum PIT

“Het is een principiële keuze geweest”, vertelt Nieuwerth. “We stonden voor een keuze: gaan we de periode nu weer verlengen met tien jaar? Op dezelfde locatie en met hetzelfde concept? Toen hebben we gezegd: nee, we gaan wat anders doen.” Nieuwerth, die werkt bij de politie, spreekt over “Stoppen op een hoogtepunt”.

Dure locatie
Hoewel er dus bewust wordt gekozen voor een andere opzet spelen de financiën van het museum wel degelijk een rol. “Ik kan wel verklappen dat wij hier op een best wel dure locatie zitten met ook enige beperkingen.” Het museum is gevestigd aan het Schipperplein in het centrum van de stad. “Wil je meer ruimte, dan moet je nog meer betalen. En als je op zo’n winkellocatie wilt zitten, dan betaal je een beste prijs.” zo vermeld omroep flevoland

Geschreven door