Nieuw museum voor moderne kunst zal niet voor 2025 open zijn

Het nieuwe museum dat in Almere moet komen, gaat niet voor 2025 open. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de Politieke Markt. Kwartiermaker Denise de Boer gaf een presentatie over de plannen voor het nieuwe museum.

De tijd tot en met december 2022 wordt gebruikt om plannen uit te werken en de goedkeuring te krijgen van de gemeenteraad en provincie. De drie daaropvolgende jaren worden uitgetrokken voor de ontwikkeling en voorbereidingen voor het museum. Als alles goed gaat en goedgekeurd wordt, moet dan in 2025 begonnen worden met de realisatie van het museum.

Voorproefje op Floriade
Voor die tijd kunnen bezoekers van de Floriade wel al de dependance van het museum bezoeken. Op het terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling komt een speciaal duurzaam paviljoen waar bezoekers alvast een voorproefje kunnen krijgen.

De gemeente Almere heeft 13 miljoen euro van het Fonds Verstedelijking Almere gereserveerd voor de realisatie van het museum. Ook de provincie en het Rijk dragen daaraan bij. Hoeveel geld het in totaal gaat kosten is nog niet bekend. De Boer hoopt in december 2022 een totaal kostenplaatje te kunnen presenteren aan de gemeenteraad.

Voor opening al randprogramma
Vanuit het Rijk komt sowieso een miljoen euro subsidie, verspreid over de komende vier jaar. Dat geld is niet zozeer voor de realisatie van het museum, maar voor de randactiviteiten. Het is namelijk de bedoeling dat er in de jaren voorafgaand aan de opening al een programma wordt georganiseerd om de Almeerders enthousiast te maken voor het museum. Denk daarbij aan educatieve programma’s en activiteiten bij de landschapskunstwerken in de provincie. Ook moeten inwoners de kans krijgen om mee te denken over de invulling van het museum.

Dat het een museum met moderne, grootschalige kunst wordt, staat in ieder geval al vast. “Dat past hier gewoon”, vertelde De Boer. Almere is de stad van nieuwe dingen uitproberen, daar past dit ook bij. Verder heeft Flevoland zoveel mooie landschapskunstwerken waarbij het museum aansluiting zal zoeken, aldus de kwartiermaker. aldus Omroep Flevoland op heu website.

Geschreven door