Presentatie Erfgoedhuis over Bruno Taut en de Regenboogbuurt

Samen met Stichting Regenboogbuurt en Museum Het Schip in Amsterdam toont het Erfgoedhuis de Regenboogbuurt van vroeger en van nu. Vanaf 9 december kunt u in de etalage van het Erfgoedhuis zien hoe de idealen van architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar Bruno Taut samenhangen met het ontwerp van de Regenboogbuurt.

Ook ontdekt u de ontstaansgeschiedenis van de buurt en de tradities en verhalen uit de Regenboogbuurt van nu. De tentoonstelling van Museum Het Schip over Bruno Taut (te zien t/m 17 januari 2021) vormde de aanleiding om de Regenboogbuurt onder aandacht te brengen.

Museum het Schip is gevestigd in een arbeiderspaleis dat in 1919 door Michel de Klerk voor Eigen Haard is gebouwd. Met het bijzondere baksteengebruik werd dit het begin van een beweging die de Amsterdamse School wordt genoemd. Bruno Taut was zeer enthousiast over de mooie arbeiderswoningen in Nederland. Taut was een Duitse architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije. Hij had een bijzondere band met Nederland en heeft daar ook zijn sporen nagelaten. De opzet van de Regenboogbuurt is geïnspireerd op het gedachtegoed van Taut, die verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken. Maar dat is niet het enige wat de buurt bijzonder maakt. Er worden tal van activiteiten georganiseerd om het erfgoed uit de Regenboogbuurt in leven te houden en saamhorigheid tussen bewoners te stimuleren.

Kom hier meer over te weten door de presentatie in de etalage van het Erfgoedhuis Almere, naast de nieuwe bibliotheek Buiten. De pop-up presentatie is van 9 december tot en met 1 februari 2021 te zien.

Geschreven door