Werkstraf voor inslaan illegaal vuurwerk uit Polen

Twee Almeerders zijn vrijdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het halen van illegaal vuurwerk in Polen. Honderd uur van de werkstraf is voorwaardelijk. Verder moeten beide heren een boete van 3.000 euro betalen. Tegen beide verdachten was 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De mannen van 26 en 30 jaar oud waren begin december 2019 samen naar Polen gereden om daar vuurwerk in te slaan. Ze namen ruim 300 stuks zwaar knalvuurwerk mee terug, onder meer elf Cobra’s en negen lawinepijlen. De politie ontdekte het illegale vuurwerk op 30 december in de woning van de oudste verdachte. De 26-jarige had aan de Edvard Munchweg een loods waar de politie diezelfde dag vuurwerk aantrof. Daarbij ging het om 89 kilogram wat de man in Duitsland had gekocht. Het bezit van maximaal 25 kilogram is toegestaan.

‘Iets uitbundiger vieren’
De twee mannen betuigden uitgebreid spijt in de Utrechtse rechtszaal. Ze hadden zich naar eigen zeggen niet gerealiseerd hoe zwaar aan het bezit van illegaal vuurwerk wordt getild. Volgens de 30-jarige Almeerder wilde hij de jaarwisseling vorig jaar ‘iets uitbundiger’ vieren omdat het zijn laatste Oud en Nieuw in Nederland zou zijn. Hij was namelijk van plan dit jaar te emigreren. Dat ging uiteindelijk niet door.

Zijn 26-jarige medeverdachte vertelde dat hij van jongs af aan gek was op vuurwerk, maar dat is door de aanhouding veranderd. “Sinds dit is gebeurd, hou ik mijn handen ervan af”, aldus de Almeerder zo meld omroep flevoland

Geschreven door