Minister: volgend kabinet neemt definitief besluit vliegveld

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat ervan uit dat het aan een volgend kabinet en Tweede Kamer is om een definitief besluit over Lelystad Airport te nemen. Ze zei dit zondag in het tv-programma Buitenhof.

De opening van het uitgebreide vliegveld in Lelystad stond in het regeerakkoord, maar nu het kabinet na het ontslag demissionair is geworden, kan Van Nieuwenhuizen zich voorstellen dat het onderwerp controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat de Kamer het niet meer behandelt. De Tweede Kamer stemt binnenkort over een lijst met deze onderwerpen.

Wat minister Van Nieuwenhuizen betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad overigens gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In Buitenhof zei ze dat “we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast”. Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

Volgens de minister komen er niet méér vluchten maar gaat het vooral om een verplaatsing van de vakantievluchten naar Lelystad. “We hebben in de vorige crisis gezien dat de ruimte die toen was ontstaan eigenlijk vooral weer is volgevlogen met allerlei vakantievluchten, die we nu juist niet op Schiphol willen. Want dat gaat ten koste van onze internationale verbondenheid, van de lange afstandsvluchten.”

GroenLinks: door Lelystad wel degelijk extra vluchten
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks reageert met verbazing op de uitlatingen van de minister. Volgens haar heeft Van Nieuwenhuizen 4 jaar lang ingezet op groei Schiphol én 45.000 extra vluchten op Lelystad. “Als je klimaat serieus neemt geen reëel plan”, stelt Kröger. “We moeten naar een kleiner Schiphol en geen LA.” zo meld Omroep Flevoland

Geschreven door