Overvolle kringloopwinkels mogen afval niet gratis afvoeren

Kringloopwinkels in Almere mogen de spullen die ze niet kunnen verkopen niet gratis afvoeren. De Partij voor de Dieren had daarom gevraagd, maar de gemeente zegt op dit moment geen coulanceregeling te kunnen treffen.

Kringloopwinkels krijgen veel spullen binnen, maar lang niet al die spullen kunnen worden verkocht, zeker nu de winkels dicht zijn. De spullen die overblijven moeten worden afgevoerd en dat kost geld. De PvdD vindt dat de kringloopwinkels vrijgesteld moeten worden van de kosten voor het inleveren van bedrijfsafval. Niet alleen omdat de kringloopwinkels in een moeilijke fase zitten door de coronapandemie, maar vooral vanwege het feit dat ze bijdragen aan het duurzaam verwerken van afval.

Meer tijd nodig
Dat laatste is het college van b en w met de PvdD eens, maar toch wil het college de kringloopwinkels niet op korte termijn tegemoet komen. De gemeente wil eerst goed kijken naar een vergunningstelsel. De vrees bestaat dat er anders bedrijven zijn die zich ten onrechte kringloopwinkel gaan noemen en daarmee niet hoeven te betalen voor afval.

Een tweede reden om dit niet op korte termijn te doen is het feit dat de gemeente dan 300 tot 400 duizend euro extra moet betalen aan verwerkingskosten. Het college zou deze financiële tegenvaller dan door moeten berekenen in de afvalstoffenheffing. Dat wil het college niet. Wel wordt er gekeken of er later dit jaar alsnog een voorstel gedaan kan worden voor een nieuw afvalbeleid voor kringloopwinkels. Daarbij kijkt de gemeente naar een keurmerk of certificaat voor kringlopers en naar ruimte in de begroting om deze extra kosten op te vangen. meld omroep flevoland

Foto kringloop Josephine Bakerstraat Almere Stad

Geschreven door