Politie infiltreert in chatgroepen en spreekt oproerkraaiers aan

De politie in Almere heeft een bezoek gebracht aan zo’n twintig tot dertig mensen die via sociale media opriepen om in de stad te gaan rellen. Dat zei demissionair minister Ferd Grapperhaus dinsdagavond in het tv-programma Op1.

Volgens Grapperhaus heeft de Nederlandse politie ‘een goede informatiepositie’ als het gaat om alles wat zich online afspeelt. Veelal worden groepschats in apps zoals Telegram en WhatsApp gebruikt om demonstraties of rellen te coördineren. In tegenstelling tot telefoongesprekken zijn die niet grootschalig door de politie af te tappen. Vermoedelijk zijn ook agenten lid geworden van de app-groepen, en krijgt de politie daardoor inzicht in het berichtenverkeer.

Soms lukt het agenten om de identiteit van mensen in zo’n groep te achterhalen en wordt langsgegaan bij de oproerkraaiers. Grapperhaus vertelde niet of er mensen zijn beboet, maar een oproep tot geweld of plunderen kan ook al strafbaar zijn. Het gaat dan om opruiing.

“Ik denk dat veel mensen – en zeker kinderen van 15 à 16 jaar – zich niet zo realiseren hoe strafbaar dat is”, vertelde Grapperhaus in Op1. Zelfs het delen van zo’n oproep kan al tot vervolging leiden. Het ligt er dan wel aan wat de intenties zijn en in welke context je dat doet, zegt de politie.

Het bezoeken van mensen die online oproepen tot geweld moet volgens de politie afschrikwekkend werken. Ook al worden mensen niet direct beboet, de gedachte is dat iemand zich dan realiseert dat iets roepen in een chatgroep niet vrijblijvend is en wel degelijk gevolgen kan hebben. Meld Omroep Flevoland

Geschreven door