Voorwaardelijke celstraf voor Almeerder die karatetrap uitdeelde aan ME’er

De 36-jarige man uit Almere die een karatetrap uitdeelde aan een ME’er en die geweld gebruikte tijdens de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari, Pim de V. L. krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een werkstraf van 120 uur. Dat bepaalde de rechter vrijdagmiddag tijdens een snelrechtzitting

De Almeerder toonde berouw tijdens de zitting en noemt zijn acties “fout” en “dom”. Tijdens de zitting in Amsterdam bood hij zijn excuses aan aan de agent die hij wilde trappen. Toch eiste de Officier van Justitie vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter sprak de man vrij van poging tot zware mishandeling, maar vindt openlijke geweldpleging wel bewezen. Vanwege zijn excuses en zijn gezinssituatie hoeft hij van de rechter niet de cel in.

Bekende foto
De karatetrap raakte uiteindelijk niet de ME’er zelf, maar diens schild. Een foto van de ‘flying kick’ van de Almeerder werd in de media breed verspreid. Hij meldde zichzelf bij de politie.

Tijdens de zitting zei hij dat het geven van de trap gebeurde in een vlaag van verstandsverbijstering. “Het was een impulsieve handeling”, aldus de verdachte, die naar de verboden demonstratie trok omdat hij zich naar eigen zeggen zorgen maakt over de maatschappij, over zijn drie kinderen en zijn vrouw. “Dat wilde ik kenbaar maken door op de demonstratie aanwezig te zijn. Achteraf is dat ontzettend stom geweest. Als ik het kon terugdraaien, had ik dat gelijk gedaan.”

Drie kinderen
De V. L. zei verder dat hij zich de afgelopen tijd gefrustreerd voelde door de coronamaatregelen, en dat hij wat wil gaan doen aan zijn agressie. Zijn drie schoolgaande kinderen zitten thuis, net als zijn vrouw, die al langere tijd kampt met chronische vermoeidheid. Zelf werkt de verdachte als vrachtwagenchauffeur, en heeft hij moeite om rond te komen. “Het is al zo’n acht, negen jaar een pittige tijd”, aldus de verdachte.

Rellen Museumplein
Op 17 januari waren op het Museumplein 2.500 mensen bijeen, zowel betogers tegen de coronamaatregelen als relschoppers. Het liep uit op een heftige confrontatie tussen betogers en politie. Toen de actievoerders weigerden te vertrekken, werd het plein schoongeveegd door de ME. Daarbij werden waterkanonnen ingezet. De V. L. is één van de (intussen) 144 verdachten die in verband met deze ongeregeldheden zijn opgepakt.

De Almeerder en het OM kunnen nog in beroep gaan tegen de straf zo vermeld omroep flevoland

Geschreven door