De weg op? Let op gladheid en pas uw snelheid aan

De ergste sneeuwval is voorbij, maar de gladheid is voorlopig nog niet weg. In Almere vriest het de komende nachten streng (kouder dan -10 graden). Aan het einde van de week kan nog eens erg hard gaan vriezen, met meer dan 15 graden vorst.

Dat maakt de gladheidsbestrijding op de wegen moeilijk, want strooizout werkt niet goed als het -7 graden of kouder is.

Werking strooizout

Strooizout mengt zich met water, ijs of sneeuw en vormt zo pekel. Pekel heeft een lager vriespunt dan water en bevriest daarom minder snel, waardoor er minder gladheid optreedt. Na het strooien van zout moet er voldoende verkeer zijn om een goede menging te krijgen. Momenteel rijden er niet zoveel auto’s op de wegen in Almere en op de busbanen rijden te weinig bussen om het zout goed zijn werk te kunnen laten doen. Toch doen ze er alles aan om de wegen ijs en sneeuwvrij te maken.

Dalende temperaturen

De komende nachten zijn de voorspellingen dat het streng tot zeer streng kan gaan vriezen (-10 tot meer dan – 15 graden). Bij temperaturen onder de -7 graden werkt het strooizout steeds minder goed. De werking zal dus veel minder zijn. Natte wegen gaan dan eerder bevriezen. Aangezien de nachten nog kouder gaan worden kunnen de wegen, ondanks dat er veel strooizout op ligt, toch glad zijn.

Strategie Almere

Omdat het zout minder goed werkt, gaat de gemeente vooral de sneeuw(resten) weghalen en de weg schoonborstelen. Het strooien doen zij later als het niet te koud is om het zout goed te laten werken. Vandaag vriest het overdag een paar graden. Daarom zal men vandaag vooral de wegen op de strooiroute schoonmaken en sneeuw weghalen. Daarmee krijgen we de komende dagen minder problemen op die wegen.

En gaat u de weg op? Pas uw snelheid en rijgedrag aan de omstandigheden aan zo adviseert de woordvoerder.

Geschreven door