Petra Dirkmaat is voor haar laatste reis vertrokken uit de stad waar ze van hield.

Zo liet ze ons gister weten op haar Facebookpagina. Altijd vol met plannen en ideeën en breed actief. Van kunstambassadrice, ééndagscurator in Team Franc, Vereniging Almere Internationaal tot panellid Dwars op de week OF.

Betrokken op de stad, maar tegelijkertijd scherp en kritisch op de lokale politiek. Zo leerde ik op de vaste donderdag van de Politieke Markt haar scherpe fileermes kennen afgewisseld met humor. Met passie streed ze voor betaalbaar wonen en meer sociale huur in de stad. Door de lange wachttijd kreeg ze niet meer de woning waar ze zo op hoopte want die rotziekte sloeg ongenadig toe en kent geen wachttijd.

Uit het door haar gekozen kunstwerk ‘Plant met vlekjes’ voor Franc’s Team spreekt haar liefde en eerbied voor de natuur: “Het werk grijpt me aan. Het maakt me emotioneel omdat ik heel sterk voel dat de mens steeds verder van de natuur verwijderd raakt. De natuur die ons leven geeft vernietigen we als deze in onze ogen niet perfect is”. Later zagen we elkaar bij de Pubquiz van Café op 2 waar ze ook vaste gast was.

Terwijl we als tegenstanders onze hersens lieten kraken, lag ik zelf niet meer onder haar fileermes en fileerde de lokale politiek bondgenootschappelijk met haar mee. Je kreeg met het einde in zicht de penning van de stad, een waardering die je verdiende. Wat overblijft is de herinnering en de door jouw uitgekozen prieelberk in het Luierpark. Het woord berk komt van het Gotische bairhts dat ‘licht’ betekent. Hetzelfde licht van de lichtpuntjes in de duisternis die je ons achterblijvers in je afscheid toewenst. Het is oneerlijk en veel te vroeg maar voor deze laatste reis moesten we je laten gaan. Ook de stad moet zonder jou. Het leven laat ons geen andere keus. Goede reis en rust zacht Petra.

Geschreven door