Vuilspugen is begonnen.

‘Floriade moet schadevergoeding betalen aan fabrikant kabelbaan’

De vertraging die is ontstaan bij de aanleg van de kabelbaan over het Floriadeterrein in Almere heeft voor een extra kostenpost gezorgd. Nu de baan later klaar is dan gepland, moet er een schadevergoeding worden betaald aan fabrikant Doppelmayr. Dat zegt Pieter Cloo, die begin april afscheid neemt als directeur van het evenement. Het exacte bedrag noemt hij niet, “maar dat schrijf je wel met vijf nullen”, aldus Cloo.

De komst van de kabelbaan is omstreden, aangezien deze niet past binnen het bestemmingsplan voor het gebied. Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere besloot om voor de baan een uitzondering te maken door een zogeheten ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Ook werd besloten dat een milieueffectrapportage (mer) niet nodig was. De Partij voor de Dieren en PVV zetten daar hun vraagtekens bij en stapten naar de zogenoemde volggroep Floriade. Dat is een groep gemeenteraadsleden die de ontwikkelingen rond de Floriade nauwgezet volgt.

De volggroep vroeg daarop een second opinion aan bij een extern bureau. Deze second opinion heeft de boel flink vertraagd, zo vertelt Cloo. “Alles lag vier maanden stil.” Hij rekent dat niet alleen de PVV en Partij voor de Dieren aan maar ook het college van burgemeester en wethouders. “Je kan ook zeggen: Vrienden, we hebben met 31 voor en 14 tegen besloten om door te gaan met de Floriade. Wij luisteren naar jullie en gaan de vragen beantwoorden, maar dat hoeft niet met een second opinion waardoor de boel vertraagd wordt.”

Doordat Doppelmayr de baan nu pas vanaf een later moment kan exploiteren loopt de fabrikant geld mis. De onderhandelingen over de exacte hoogte van de schadevergoeding lopen nog.

Geschreven door