Almere dingt mee naar de Gouden Tegel ( video)

Almere doet mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Tenminste veertig gemeenten strijden tegen elkaar in deze competitie: welke gemeente verruilt de meeste tuintegels voor groen?

De competitie start op 30 maart en loopt door tot 30 september. Wethouder duurzaamheid Jan Hoek: “Ga aan de slag voor Almere en haal die tegels uit je tuin!”

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen. Het is goed voor de biodiversiteit: insecten, vlinders en bijen zijn dol op planten. Groen maakt gelukkig en is goed voor de waterafvoer bij hoosbuien. Bij extreme hitte geeft het koelte. Wanneer tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.

Uitdaging

Volgens stichting Steenbreek zijn in Almere in verhouding meer betegelde tuinen dan landelijk gezien: 62% van de tuinen in Almere zijn voor 80% betegeld. Landelijk gezien is dat 33%. De uitdaging voor Almere is dan ook duidelijk!

nk-tegelwippen.nl

Meedoen kan tot 30 september via nk-tegelwippen.nl. De tegels die worden ingeleverd tijdens de actie Zet Almere in Bloei (16 april-16 juli) worden ook meegeteld. De tegelstand is te volgen via groenengezond.almere.nl.

Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.

Geschreven door