Gemeente erkent: afgelopen tien jaar te weinig gebouwd

Het college van B en W van Almere komt volgende week met een gedetailleerd plan om tot 2030 ruim 25.000 woningen in de stad er bij te bouwen. Daarbij wordt op wijkniveau bekeken wat er waar mogelijk is. Dat zei VVD-wethouder Julius Lindenbergh woensdagmiddag bij Omroep Flevoland.

Nu de vraag naar (betaalbare) woningen groter is dan ooit, komt het college met een plan. Vorige maand riepen CDA en D66 al om forse investeringen in de woningbouw en infrastructuur.

Volgens Lindenbergh heeft Almere de afgelopen tien jaar veel te weinig gebouwd. “We bouwden duizend woningen per jaar, vorig jaar waren het er 1.300. Dit jaar moeten dat er tweeduizend zijn en over een paar jaar drieduizend.” Hij noemt 25.000 in een kleine tien jaar “heel veel”, maar daarmee levert Almere een “evenredig deel” aan de vraag naar huizen. Omdat er altijd projecten zijn die toch afvallen, zet het college in op zelfs meer dan 25.000 woningen.

Voor de nieuwbouw kijkt het stadsbestuur naar de gehele stad. Voor de hand liggen gebieden als Oosterwold, Duin en Pampus, maar ook in de bestaande stad zal er worden bijgebouwd. “We kijken wel naar wat wijken aankunnen. Het detailniveau van het woningbouwplan is iets wat men nog niet van ons kent”, aldus Lindenbergh.
In het centrum en bij station Poort zal Almere meer de hoogte in gaan. Dat kan door het ombouwen van bestaande kantoorgebouwen, maar ook door het toevoegen van nieuwe woontorens. “Toch blijft Almere de stad van een huis met tuin.”

Tegelijk wil het bestuur dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. De raad spreekt hiervoor donderdagavond opnieuw over het actieplan betaalbaarheid. Met een scala aan voorstellen worden hierin tenminste vijfduizend woningen voor mensen met lage inkomens en tienduizend met een middeninkomen gereserveerd.

Lindenbergh is er van overtuigd dat de bouwplannen realistisch zijn. “Bijna iedereen die ik spreek staat te springen om meer te bouwen. Dus onze ambities zijn niet alleen ambitieus maar ook realistisch.”

Geschreven door