Handige online tool – 18inalmere.nl – geeft snel persoonlijk overzicht

Op de slotdag van de nationale Week van het geld lanceert Almere voor de jaarlijks drie duizend Almeerders die achttien worden de handige onlinetool 18inalmere.nl. Voor het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van jongeren is de 18e verjaardag een belangrijk moment. Daarom stuurt de gemeente jongeren die achttien worden een felicitatiekaart

De nieuwe versie van de kaart is voorzien van een QR code die leidt naar de tool. Deze tool geeft jongeren in een paar kliks een persoonlijk overzicht van wat ze mogen en moeten regelen. Wethouder Froukje de Jonge lichtte de ingebruikname van de tool vanochtend toe bij een landelijke uitzending voor professionals georganiseerd door organisatie van het Week van het geld.

Wethouder Froukje de Jonge: “achttien worden is iets bijzonders. Met deze verjaardag komen ineens allerlei rechten. Autorijden en stemmen om er maar een paar te noemen. Maar met rechten komen verantwoordelijkheden voor je eigen geldzaken en andere formele dingen. Niet perse leuk, wel belangrijk en noodzakelijk. Om jongeren op weg te helpen lanceren wij dus deze online activatie-tool, die praktische en concrete hulp geeft om door de administratieve jungle te komen.” De tool is ontwikkeld door geld- en gedragsexperts van actaverba.nl en helpt jongeren doelgericht op weg om zich voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. “Weten dat je iets moet doen en daadwerkelijk tot actie overgaan zijn twee heel verschillende dingen”, aldus Henriette Raap-Scheele van Acta Verba. “De Gemeente Almere wil jongeren helpen met het regelen van bijvoorbeeld het kiezen van een zorgverzekering en het aanvragen van toeslagen. Met deze tool maken we het voor jongeren overzichtelijk en makkelijk om direct in actie te komen.”

Aandacht financiële zelfstandigheid op scholen

Op scholen wordt aandacht besteed aan de financiële zelfstandigheid van de leerlingen. Gratis lesmateriaal voor VO en MBO biedt extra ondersteuning en verdieping op de onderwerpen die centraal staan op de felicitatiekaart en in de online tool. Voor jongeren die het moeilijk vinden om zelf de eerste stappen te zetten en die niet bij hun ouders terecht kunnen is er extra ondersteuning geregeld bij de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden op www.geldlesinalmere.nl

Structurele aandacht voor financiële educatie in Almere

Naarmate jongeren ouder worden, komen ze vaker geld tekort. Een op de vier leerlingen in het MBO heeft betalingsachterstanden. Banken, scholen,maatschappelijke partners en gemeente zetten zich gezamenlijk in om financiële vaardigheden van jongeren te verbeteren. Door kinderen en jongeren al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid later.

Geschreven door