Vijf miljoen euro uit Qatar voor Floriade landt toch niet in Almere

De vijf miljoen euro die de golfstaat Qatar heeft toegezegd aan de Floriade, komt toch niet. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. Het nieuws over het wegvallen van het geld is opvallend, omdat Floriade-wethouder Jan Hoek twee weken geleden in de gemeenteraad nog over het geld sprak alsof er niks aan de hand was.

De organisatie van de Floriade zou het bedrag als compensatie krijgen voor een tuinbouwexpositie in Qatar in 2021. Omdat deze een jaar voor het evenement in Almere zou plaatsvinden, is er een compensatiedeal met de oliestaat gemaakt. Maar Qatar heeft de wereldtuinbouwtentoonstelling uitgesteld vanwege de coronapandemie en voelt zich dus ook niet langer geroepen om een schadevergoeding te betalen aan Almere. Het uitstellen van dat evenement werd al in september vorig jaar bekend.

Het Qatarese geld landt uiteindelijk dus niet op het Floriadeterrein. Zo erkent de organisatie van de evenement. “De expo in Qatar is verplaatst naar 2023, waardoor deze compensatie niet meer aan de orde is.”

Fonds voor ontwikkelingslanden
In totaal gaat het om een bedrag van vijf miljoen euro. Hiervan zou drie miljoen ingezet worden voor een Qatarees paviljoen op de Floriade. “Qatar neemt wel nog steeds deel aan de Floriade 2022. Oorspronkelijk waren er plannen om gebruik te gaan maken van permanent vastgoed (green embassy). Sinds duidelijk is geworden dat deze green embassies er niet komen, wordt gewerkt aan een inzending in de vorm van een tijdelijk paviljoen”, aldus de organisatie van de Floriade.

Twee miljoen euro zou worden gestort in een fonds voor deelname van ontwikkelingslanden. Die bijdrage staat ook op losse schroeven. “Ook over de vorm van de bijdrage van Qatar aan de Least Developed Countries zijn we in gesprek. Eerder was het idee om hiervoor de eigen wereldtuinbouwtentoonstelling in 2021 een paviljoen te maken, en deze vervolgens te verplaatsen naar Floriade 2022 in Almere. Nu moet hiervoor dus een alternatief worden bedacht.”

Wat wist wethouder Jan Hoek?
Opvallend is dat wethouder Jan Hoek in raadsvergadering van twee weken geleden met geen woord heeft gerept over het niet doorgaan over de compensatie. Dat terwijl er werd gesproken over de rol van Qatar op het evenement. Sterker nog: tijdens een raadsvergadering op 4 maart benoemde Hoek de compensatie juist nog een keer. “Dat is het geld dat Qatar op tafel heeft gelegd om te bewerkstelligen dat eventuele nadelen als gevolg van de verandering van de internationale expositieagenda, bij de Floriade terecht zouden kunnen komen, gecompenseerd konden worden.”

Bovenop de vijf miljoen voor de Floriade zou er vanuit Qatar ook twee miljoen beschikbaar zijn gesteld voor een Nederlands paviljoen op de expositie in Qatar. Het is niet duidelijk of deze bijdrage ook is komen te vervallen.

Dit verhaal is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar op nieuws uit Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door