Almere geeft 160.000 euro uit aan circulaire subsidies

Afval bestaat niet. Dat is de gedachte achter de circulaire economie, waarin alles opnieuw wordt gebruikt. Almere heeft 160.000 euro aan subsidies beschikbaar gesteld voor bedrijven die circulair ondernemen. Daar zit een aantal verrassende projecten tussen meld Omroep Flevoland

Plastic malen en smelten
Ondernemers Erik Fakkeldij en Joost Bosker van 3Cycle kregen van de gemeente 20.000 euro voor hun ‘shredderfiets’. Bosker: “De shredderfiets is een omgebouwde hometrainer met voorop een shredder. Daar gooien we doppen van plastic in en die worden dan vermalen. Dat plastic kunnen we vervolgens omsmelten tot nieuwe producten.”

De nieuwe producten zijn onder meer hoesjes voor tablets en sleutelhangers. Met de subsidie van de gemeente Almere konden de ondernemers een machine bouwen die de kleine stukjes plastic omsmelt.

Met de fiets en de smeltmachine geven Bosker en Fakkeldij gastlessen op middelbare scholen. “Er is heel veel plasticafval op de wereld. Met deze fiets willen wij jongeren laten zien hoe goed je dat kunt recyclen en er iets moois van kunt maken.”

‘Paddenstoel is ondergewaardeerd’Jim Bisschop van Upzwam kreeg als een van de eerste ondernemers in Almere een circulaire subsidie van de gemeente. Met zijn bedrijf kweekt hij paddenstoelen en dan niet alleen de champignons die in de supermarkt te vinden zijn. “Paddenstoelen zijn ondergewaardeerd. Ze zijn alleen bekend met de champignon, terwijl er zoveel andere paddenstoelen zijn die gezondheidsvoordelen hebben.”

Hergebruik is in de circulaire economie de basis. Zo gebruik Bisschop prut van koffiemachines als voedingsbodem voor zijn paddenstoelen. Hij heef met zijn circulaire bedrijf al een aantal prijzen gewonnen en denkt dat paddenstoelen ook bruikbaar kunnen zijn buiten de keuken. “Er wordt zelfs al bouwmateriaal van paddenstoelen gemaakt.” Bisschop heeft de subsidie uitgegeven aan de ontwikkeling van de ruimtes waarin hij de paddenstoelen kweekt.

Wormenbuis voor bloeiende perkjes
Bij ondernemer Eveline Stilma van adviesbureau Innoplant is de subsidie onlangs gestort. Zij gaat het geld uitgeven aan de ontwikkeling van een duurzame wormenbuis. “Een wormenbuis is een buis van een halve meter die je in de grond kan stoppen. Hier kun je dan gft-afval indoen. Dit wordt vervolgens opgenomen door de bodem waardoor je planten extra voeding hebben.”

Stilma heeft de wormenbuis geplaatst in een moestuin van twee basisscholen in de Noorderplassen. Volgens de groene ondernemer draagt het project bij aan de biodiversiteit. “Dat draagt ook weer bij aan de economie. Want wat er onder de grond gebeurt, is ook boven de grond te zien. Als er veel meer mensen met een wormenbuis in de tuin zouden werken, zou de gemeente Almere minder vaak gft-afval hoeven op te halen.”

Geschreven door