Gemeenteraad steggelt over opzet Floriadedebat

Er is onenigheid binnen de gemeenteraad van Almere over het extra debat dat dinsdagavond over de Floriade gehouden wordt. De raad komt met spoed bijeen om te praten over het plotselinge tekort van 15 miljoen euro. Dat er een debat nodig is, daar is iedereen het wel over eens. Maar er is gesteggel over hoe die vergadering gehouden moet worden, vermeld Omroep Flevoland

Dat blijkt uit een gelekt mailtje dat Omroep Almere zaterdag publiceerden van de oppositiepartijen aan het presidium. Daarin stellen de oppositiepartijen dat zij een plenair debat willen met de fysieke aanwezigheid van de voltallige gemeenteraad. En anders, zo staat in de brief, wordt de bijeenkomst ‘geboycot’. Het is niet bekend wie het mailtje in de openbaarheid heeft gebracht.

Willem Boutkan is voorzitter van het presidium. Dat is de commissie die de agenda van de gemeenteraad voorbereidt. Hij is ongelukkig met het mailtje en dan vooral de toon waarop wordt gecommuniceerd. “Er is een verharding van de toon in de raad. En dat is niet in het belang van de stad.” Boutkan voelt zich de ‘kop van Jut’. Het presidium heeft een uitnodiging gestuurd voor een plenair debat waarvoor ieder raadslid is uitgenodigd. En dat is volgens Boutkan na de aanpassingen in de raadszaal coronaproof mogelijk.

Presidium dreigt speelbal te worden
De coalitiepartijen hebben aangegeven dat zij liever zien dat enkel de woordvoerders van de partijen die over de Floriade gaan fysiek in raadszaal aanwezig zijn. Dat zou raadsleden beschermen die mogelijk in een risicogroep vallen. Die boodschap wordt door de oppositiepartijen niet geaccepteerd. Zij verlangen de fysieke aanwezigheid van iedereen. Boutkan vindt het heel vervelend dat het presidium hierin een speelbal dreigt te worden tussen coalitie en oppositie.

‘Geen sprake van boycot’
De oppositiepartijen zitten met het gelekte mailtje in de maag. “Het was helemaal niet de bedoeling dat dit mailtje gedeeld zou worden”, zegt fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV. Van Dijk geeft daarbij aan dat het gelekte mailtje ook nog eens de verkeerde versie is. “Er is geen sprake van dat de oppositie een debat boycot”, zegt Van Dijk. “We hebben bij het schrijven dat we uiteindelijk naar het presidium hebben gestuurd, geschreven dat we ons verder beraden.”

Willem Boutkan roept de leden van de gemeenteraad op om het gezonde verstand te laten winnen. “U zit er namens de bevolking van Almere. En u dient hun belangen te vertegenwoordigen.” De coalitiepartijen onthouden zich van een reactie.

Geschreven door