Roxanne (9) en Mees (13) zetten Almere in bloei

Roxanne en Mees (9 en 13 jaar) zijn de eerste Groene Buren-junior en organiseren zaterdag 24 april ‘Zet Nobelhorst in bloei’. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen buurtbewoners tuintegels ruilen voor een insectvriendelijk plantje. Tot en met 16 juli worden veertien Almeerse wijken ‘in bloei gezet’ door de acties van Groene Buren.

Een Groene Buur zet zich in voor het vergroenen en insectvriendelijk maken van de wijk en is aanspreekpunt en inspirator voor buurtbewoners. Iedere Groene Buur doet dat op zijn of haar eigen manier. Zo organiseren zij bijvoorbeeld een ruilmiddag voor stekjes en bloemzaadjes, een workshop insectenhotel maken of een insecten-speurtocht door de wijk. Onderling vormen de Groene Buren een netwerk en delen informatie en ideeën met elkaar uit. Roxanne en Mees zijn de eerste junior-Groene Buren en ontvingen onlangs uit handen van wethouder Jan Hoek een Groene Medaille voor al hun groene initiatieven.

Acties van Groene Buren

Veertien Groene Buren organiseren dit jaar in hun wijk de actie ‘Zet Almere in bloei’. Iedereen krijgt een plantje bij het inleveren van een tegel (max 2 per persoon). De hoop is natuurlijk dat het niet bij een of twee tegels blijft, want hoe meer groen, hoe beter. Zaterdag 24 april wordt de actie op vier locaties gehouden:

Almere Hout, Nobelhorst: Basisschool De Verwondering, Richard Feynmanstraat 7

Almere Haven, Meenten en Grienden: Nabij Kolkgriend 92

Almere Stad, Muziekwijk: Nabij Fugaplantsoen 40

Almere Haven, Lindengouw: Groenstrook Lindengouw 80-140

Een totaal overzicht van alle ‘Zet Almere in bloei’-acties staat op groenengezond.almere.nl. Gedurende de actieperiode kan ook een tegel worden omgeruild voor een plant uit het bijen- en vlinderassortiment bij Kwekerij Almere en Intratuin Almere (max. 2 per huishouden).

Waarom tegels eruit halen?

Groen staat niet alleen mooi, het heeft ook allerlei andere voordelen. Veel groen betekent minder hitte én minder wateroverlast, want in aarde kan het water makkelijker wegstromen dan met tegels of asfalt. Bovendien maken we zo meer ruimte voor bijvoorbeeld egels, vlinders en bijen. Met name de insecten hebben het nu zwaar te verduren, terwijl ze essentieel zijn voor het bestuiving van bomen, planten en bloemen.

NK Tegelwippen

Almere doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Van 30 maart tot en met 30 september strijden veertig gemeenten om de Gouden Tegel. Deze is voor de gemeente die de meeste tegels wipt. Iedere Almeerder kan zelf meedoen via NK-Tegelwippen.nl.

Geschreven door