Zeker drie verdachten vervolgd in zaak rond dood Berika

Naast de hoofdverdachte van het doodsteken van de 26-jarige Fanuel Berika in augustus 2020 in Almere, worden nog twee personen vervolgd. Over de vervolging van nog eens twee andere verdachten wordt later een beslissing genomen. Dat zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Lelystad tijdens de derde tussenzitting in de zaak.

De 26-jarige Berika werd op 15 augustus rond 02.00 uur doodgestoken in zijn auto op een parkeerplaats in de Almeerse Stedenwijk. De inmiddels 25-jarige hoofdverdachte uit Almere meldde zich later zelf bij de politie. Hij geeft toe dat hij bij de auto van Berika stond, met een mes in zijn hand. Maar hij heeft de man niet neergestoken, zo verklaarde hij. Zo meld Omroep Flevoland

Openlijke geweldpleging
Niet veel later werden meerdere andere verdachten opgepakt. Naast de hoofdverdachte zijn er nog vier verdachten over. Zij zitten geen van allen vast, maar twee ervan zullen zeker vervolgd worden. Zij zullen terechtstaan voor openlijke geweldpleging, maar niet voor het neersteken van het slachtoffer. Ze zouden de auto met daarin het slachtoffer hebben aangevallen.

Na zijn eerste verklaring heeft de hoofdverdachte verder gezwegen. Hij heeft alles gezegd wat hij wist, zo verklaarde hij op de zitting. Hij zei dat zijn broer en het slachtoffer eerder hebben gevochten. En dat het slachtoffer hem vlak voor het steekincident aanreed. Hij zegt dat hij het mes dat hij in zijn hand had, afgepakt had van het slachtoffer. Wie de man heeft neergestoken, weet hij niet. Maar het verhaal dat hij mogelijk uit noodweer handelde na het afpakken van het mes is al door het Nederlands Forensisch Instituut van tafel geveegd, zei de officier van justitie. Alleen de hoofdverdachte had het mes in de hand en dus heeft hij Berika om het leven gebracht, stelt het OM.

Onderzoek nog niet afgerond
Het onderzoek naar de steekpartij is nog niet klaar. Zo wil de advocaat van de hoofdverdachte nog meer getuigen horen. Eerder zijn al getuigen van de steekpartij bij de politie geweest, maar op advies van hun advocaten zwegen ze. Het verzoek van de raadsvrouw om haar cliënt op vrije voeten te stellen is door de rechtbank in Lelystad afgewezen.

Op 21 juni is er een regiezitting. Daarbij komen ook twee andere verdachten voor de rechter.

Geschreven door