Boa’s krijgen geen wapenstokken en pepperspray

Het college van Almere vindt dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voldoende uitrusting hebben om zich te kunnen redden. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van de VVD. Die partij ziet graag dat de boa’s beter uitgerust worden, bijvoorbeeld met pepperspray en een wapenstok. Aanleiding is de mishandeling van twee boa’s begin vorige maand in de Verzetswijk.

Tegenwoordig lopen boa’s in teams van twee en draagt één daarvan een bodycam. Het college zegt dat uit een pilot is gebleken dat dit de-escalerend werkt. Verder hebben ze een noodknop, handboeien en een veiligheidsvest. Ook krijgen ze “regelmatig trainingen waarin wordt geoefend om geweld te voorkomen”, zegt het college

Het uitdelen van wapenstokken en pepperspray aan boa’s vindt het college niet nodig. De vrees is dat de taak van de boa’s dan verschuift naar situaties met meer geweld. Busvervoerder Keolis heeft tegen het stadsbestuur gezegd de middelen van de boa’s ook niet uit te breiden.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door