Liander: gemeente moet helpen bij stroomaanleg in Oosterwold

Netbeheerder Liander wil met de gemeente Almere in gesprek over de aanleg van stroom in de pionierswijk Oosterwold. De aansluiting op het elektriciteitsnetwerk laat lang op zich wachten. Dat komt, omdat bewoners zelf moeten uitzoeken hoe het netwerk er moet komen. Liander wil met de gemeente tot een oplossing komen voor de toekomst.

Bewoners van Oosterwold moeten zelf voor hun nutsvoorzieningen zorgen, omdat het een zelfontwikkelingswijk is. Ze zitten samen in een ‘kavelwegvereniging’, waarin overeenstemming moet zijn over de komst van een hoofdnet en transformatorhuisjes. Die overeenstemming duurt meestal even, omdat de bewoners zich in de materie moeten verdiepen. Ook moeten ze het met elkaar eens zijn meld Omroep Flevoland

Vervolgens duurt de aanleg van het hoofdnet even. Liander kan 56 procent van de aansluitingen pas binnen drie maanden leveren, 24 procent binnen een half jaar, 4 procent binnen een jaar en 1 procent langer dan een jaar.

Geen stroom heeft gevolgen
Bewoner Martijn Leopold herkent de problematiek. In zijn straat ligt het hoofdnet al en hij heeft inmiddels een stroomaansluiting. Toch is nog niet iedere kavel aangesloten. “Op dit moment zijn er zo’n 16 mensen die klaarstaan om te bouwen. Die wachten allemaal heel urgent op stroom.” Liander kan pas in november van dit jaar aan de slag. Volgens Leopold heeft dat gevolgen. “Dat betekent dat ze niet tijdelijk op hun kavels kunnen gaan wonen. Geen water, geen elektra: dat is erg lastig. En dat de bouw vaak duurder wordt of uitgesteld moet worden.”

Buren lenen elektriciteit en water
Ook bewoner Aarjan Meirink ervaart problemen door het gebrek aan stroom. Bouwbedrijven hebben stroom nodig, anders kunnen ze niet beginnen. Meirink en meerdere andere kaveleigenaren wonen al in de straat. Zij maken tijdelijk gebruik van stroom en water van de bewoners van de naastgelegen straat. “Hele vriendelijke buren waar we de stroom van kunnen lenen én het water.” Het hoofdnet komt in augustus, Meirink hoopt dat in de eerste week van januari de aansluiting van Liander volgt.

Gesprek moet helpen voor oplossing
In een gesprek met de gemeente Almere wil Liander de aanleg van de stroom in Oosterwold evalueren. Dat moet problemen in de verdere ontwikkeling van de wijk voorkomen. Leopold en Meirink juichen het gesprek toe. De gemeente Almere kon donderdagmiddag nog niet met een reactie komen.

Geschreven door