Oplevering 40 sociale huurwoningen Olympiaveste (naast station Almere Poort)

Op deze zonnige dinsdag 18 mei hebben alle 40 huurders de sleutels ontvangen van hun nieuwe sociale huurappartement in Olympiaveste. Het gaat om twee- en driekamerappartementen, direct naast het station in Almere Poort. Voor Oleg van Wijland is het dubbelfeest: hij is niet alleen de eerste bewoner die de sleutels in ontvangst mag nemen van zijn appartement op de bovenste woonlaag, hij is ook nog eens jarig vandaag.

Starters

Van de 40 woningen zijn 24 appartementen toegewezen aan starters. Er zijn in de categorie starters zoveel kandidaten, dat je best wat geluk moet hebben om in aanmerking te komen voor een woning. Oleg: ‘Bij een ander project was ik tweede geworden. Ik ben dan ook superblij dat ik hier een woning heb. Ook nog eens naast het station. Ideaal, want voor mijn werk in het ziekenhuis (OLVG) moet ik naar Amsterdam. En je hoort de treinen hier niet.’ 

Architectuur

Het appartementengebouw ligt pal naast station Almere Poort en vormt de wand aan het plein. Architect Jan Dittmar: ‘Door de ligging aan het spoor zijn op enkele plaatsen geluidswerende maatregelen nodig, zoals geluidsluwe spuiventilatie met flinke roosters. Deze elementen hebben we op een elegante en vanzelfsprekende manier in het gevelontwerp meegenomen. In het ontwerp is veel aandacht voor de detaillering. Kijk maar eens naar het hekwerk, de buitenverlichting en de belettering. Verder hebben we aan de spoorzijde het trappenhuis als geluidsbuffer voor de woningen gesitueerd. Slechts een enkele reeks smalle ramen verraadt vanaf het perron gezien de woonfunctie. De rest van de stoere kopgevel is voorzien van een gevelgedicht.’

Gevelgedicht

Op de gevel van Olympiaveste is onderstaand gedicht te lezen. Het is een deel van het gedicht ‘GELUK’ van Mark Boog. ‘We hebben dit gedicht gekozen omdat we dit goed vinden passen bij de onderwerpen geluk, wonen en een fijne plek om thuis te komen’, aldus Jolanda Niessen, gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie.

In hoeverre het geluk ons bepaalt
is niet eens een vraag: totaal.
Wij zijn niets dan ons geluk
en het geluk is waar wij zijn.

Geschreven door