StrandLAB Almere organiseert samen met LUDWIG WaterWalks IJmeer. Wandel langs het IJmeer en deel je blik!

Wil jij het IJmeer ontdekken en samen met wetenschappers en kunstenaars gegevens delen en verzamelen? Op 4 en 5 juni kun je meedoen met WaterWalks IJmeer: twee dagen wandelen langs het IJmeer. Je bepaalt zelf waar je start en hoelang je wandelt.

Langs de route zijn er intieme culturele activiteiten, bijzondere rondleidingen en onverwachte ontmoetingen. Collectief LUDWIG en StrandLAB Almere organiseren WaterWalks voor de tweede keer. Samen met bezoekers en WaterWalks-ambassadeurs brengen zij de staat van het IJmeer en zijn oevers in kaart met de WaterWalks-app. Dit doen ze om te agenderen wat klimaatverandering doet met ons water en het omliggende landschap.

Programma
De wandeling op 4 en 5 juni is geheel coronaproof. We nodigen bezoekers uit om zelfstandig het IJmeer te beleven met de WaterWalks-app. Via de app zie je de route en deel je jouw perspectief op het IJmeer. WaterWalks IJmeer verbindt Almere en Amsterdam. Je kunt op ieder moment starten vanaf Durgerdam, IJburg, Diemen, Muiden en het Almeerderstrand tot Almere Pampus. Onderweg kom je kleinschalige wandelcolleges, watermetingworkshops, try-outs van kunstenaars, programmamakers, bewoners en partnerorganisaties tegen. 

WaterWalks-ambassadeurs
Op 4 en 5 juni wandelen verschillende WaterWalks-ambassadeurs een stuk langs het IJmeer. Onder de ambassadeurs zijn kunstenaars, wetenschappers en journalisten, zoals Almeerse cabaretier Mo Hersi, reisjournalist en programmamaker Floortje Dessing, landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, ecoloog en filosoof Li An Phoa en maritiem archeoloog Yftinus van Popta. Via de app delen ze hun gedachten over watervraagstukken, klimaat(verandering) en de ontwikkeling van het IJmeer en het omgeven land. Geïnteresseerden kunnen hun wandelingen volgen via de livestream op waterwalks.nl. 

Hoe doe je mee?
Door met de app langs het IJmeer te lopen doe je mee aan het grotere WaterWalks-project van LUDWIG dat de rijkdom en de actuele staat van onze wateren voor iedereen zichtbaar maakt. Gegevens verzamelen en delen is eenvoudig. Deelnemers kunnen persoonlijke verhalen vertellen over het IJmeer, geluiden opnemen, (360 graden)foto’s of video’s maken, gesprekken opnemen of links plaatsen naar informatie die ze willen delen. Met de app kun je ook zien wat anderen hebben gedeeld en meegemaakt. Naast het wandelen met de app, kun je een tijdslot reserveren voor intieme publieksactiviteiten, zoals een wandelcollege van maritiem archeoloog Yftinus van Popta, excursies op het Almeerderstrand met gebiedsontwikkelaars van gemeente Almere of een try-out voor Oerol van de theatermakers van Tussenland. 

Op het Almeerderstrand bij Atelier StrandLAB  kun je op beide dagen van 10.00 tot 18.00 uur terecht voor informatie over de app. Ook is het atelier twee dagen lang het hoofdkwartier van WaterWalks IJmeer en starten vanaf hier verschillende wandelingen. Wil jij dit niet missen? Kijk op www.strandlab-almere.nl voor meer informatie. We houden ons aan de dan geldende coronamaatregelen.

Partners
WaterWalks IJmeer wordt georganiseerd door LUDWIG en StrandLAB Almere en vindt plaats met steun van Cultuurfonds Almere en Waternet. Daarnaast werken we samen met Drinkable Rivers, Avanti Almere, Kunstmuseum, nieuwe bibliotheek Almere, Stad & Natuur en Marineterrein Amsterdam.

                

Geschreven door