StrandLAB Festival aan het IJmeer: terugblik op de eerste editie!

Op vrijdagmiddag 13 mei startte het eerste StrandLAB Festivalweekend. Het programma werd geopend door de nieuwe directeur van StrandLAB Fréderique Kreeftenberg en gedeputeerde Kunst & Cultuur van provincie Flevoland Michiel Rijsberman. Een geslaagde en zonnige editie, waar ruim 550 bezoekers drie dagen genoten van een kleinschalig buitenprogramma met muziek, kunst, theater, wandelexpedities en performances.


Experimenten op het strand

Festivalbezoekers kregen gedurende drie dagen een kijkje in de keuken van StrandLAB Almere. Veel kunstenaars die het afgelopen jaar als ‘artist in residence’ gebruik hebben gemaakt van het atelier op het Almeerderstrand, toonden tijdens het festival de resultaten van hun experimenten en onderzoek aan het publiek. Resultaten van onder meer Almeerse theatermaker en musicus Noortje Braat, gitarist Wiek Hijmans en zangeres en zangpedagoog Marzieh Reyhani kregen vorm in een optreden geïnspireerd door de geluiden van het strand.
Ook sociaal ontwerper Vesna Dragojevic vond inspiratie in strandgeluiden. Ze maakte een wandelcompositie om te beluisteren in de avondschemering. Scenograaf Sofie Doeland omarmde het onbestemde landschap aan de rand van het strand en sloot haar residentie bij StrandLAB af met drie schemerwandelingen door dit landschap. Onder leiding van Almeerse componist Miranda Driessen zorgden muzikanten van het Blue Lines Trio en de Arubaanse Almeerse dichter Quito Nicolaas voor heerlijke poëtische jazz.

Een mix tussen kennis en verbeelding

Wat het programma volgens veel bezoekers en makers bijzonder maakte, was de mix tussen verbeelding en kennis. Naast het artistieke programma kon je wandelcolleges op verschillende delen van het strand bijwonen met biogeograaf Sietze Norder en maritiem archeoloog Yftinus van Popta en struinen met bioloog Sietse van der Wal. Ook landde de campagne ONGEZOUTEN tijdens het festival bij StrandLAB. ONGEZOUTEN is een rondreizende campagne die makers, bestuurders en professionals bijeenbrengt om stil te staan bij de kwaliteiten van het IJsselmeergebied en in het bijzonder bij de ontwikkeling van Almere Pampus.
Alle drie de festivaldagen werden inhoudelijk afgesloten in de Strandhuiskamer met een gesprek tussen bezoekers, makers en denkers, gemodereerd door Poortenaar Jörgen Raymann.

Nog meer!
Deze eerste editie smaakt naar meer! Het is dan ook niet voor niets dat er binnenkort weer nieuwe culturele activiteiten plaatsvinden bij StrandLAB. Tijdens de Veldacademie Zomersessies op 24, 25 en 26 augustus kun je onder meer meedoen met buitenworkshops en luisteren naar inspirerende veldlezingen. Volg ons op onze socialmedia-accounts voor het laatste nieuws en check onze website www.strandlab-almere.nl voor informatie over het programma.


Samenwerkingspartners

Voor dit programma werkten we samen met Stad & Natuur, locatietheaterfestival Oerol, Yoga Studio Almere, Windesheim, De Nieuwe Bibliotheek Almere, Erfgoedhuis Almere, Urban Reef, Atelier AM, Gouden Haas, IJsselmeercampagne ONGEZOUTEN, theatergezelschap Vis à Vis, Voedselmuseum ’n Wilde Keuze, The Turn Club, Common Grounds, CitySenses, gemeente Almere, Marina Parcs, Poortdok, Paviljoen Muiderzand, Almere City Marketing, devegakookbus, Flevolab, 2turvenhoog, provincie Flevoland en Almere 2.0.

Fotografie: Erwin Buddin

Geschreven door