Vattenfall bouwt grote waterkoker die warmte aan Almere gaat leveren

Energieconcern Vattenfall gaat in Diemen een reusachtige waterboiler bouwen op groene elektriciteit, die warmte gaat leveren aan inwoners van Almere, Amsterdam en Diemen. De installatie moet veel krachtiger worden dan de omstreden biomassacentrale die Vattenfall in Diemen wilde bouwen.

De boiler krijgt een vermogen van 150 megawatt. De energiemaatschappij denkt dat de installatie ongeveer 15 procent van de warmtevoorziening in de drie steden kan gaan verzorgen. De vergunningen voor de bouw zijn rond. Volgens Vattenfall wordt er in 2022 een definitief besluit gekomen over de boiler. De bouw daarvan kan dan in 2024 zijn afgerond zo is te lezen op Omroep Flevoland

Grote waterkoker
De installatie is volgens het Zweedse bedrijf een soort waterkoker. Het warme water uit de installatie kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of worden opgeslagen in een soort grote thermoskan. “De E-boiler gaat alleen aan als de elektriciteitsmix duurzaam is, dus met veel stroom uit zon en wind”, zegt projectmanager Michelle Poorte. “Als je hem op andere momenten zou inzetten, zou dat juist slecht zijn voor de duurzaamheid van het warmtenet, want dan moet er bijvoorbeeld een gascentrale harder draaien om de extra stroom voor de E-boiler op te wekken.”

De installatie krijgt drie van zulke boilers. Afbeelding: Vattenfall

Op dit moment is er volgens Vattenfall nog niet voldoende groene stroom om de waterboiler veel te laten draaien. Het aantal draaiuren zal de komende jaren wel stijgen omdat er meer wind- en zonneparken worden gebouwd in Nederland.

Meer capaciteit dan biomassacentrale
De geplande waterboiler heeft meer capaciteit dan de geplande biomassacentrale. De bouw van die centrale is nog niet van de baan, maar de kans is wel kleiner dat die er in oorspronkelijke vorm komt, schreef de Volkskrant eerder. Biomassa is omstreden. Aan de ene kant stellen wetenschappers dat de de verbranding van houtsnippers noodzakelijk is om klimaatdoelen te halen. Andere deskundigen zeggen juist dat biomassacentrales meer kwaad dan goed doen door alle luchtvervuiling, CO2-uitstoot en ontbossing die ze veroorzaken.

Geschreven door