Vattenfall opnieuw om tafel met tegenstanders biomassacentrale

Energiebedrijf Vattenfall wil opnieuw om de tafel met tegenstanders van de bouw van een biomassacentrale in Diemen. De gemeente Almere is een van die tegenstanders. Pas na dat gesprek wordt een definitief besluit over de bouw van de centrale genomen. Wel wil Vattenfall dat de landelijke overheid eerst met een standpunt komt over hoe om te gaan met biomassa.

Vattenfall heeft de benodigde vergunningen om de bestaande energiecentrale in Diemen om te bouwen tot een biomassacentrale. Het is de bedoeling dat die energie gaat leveren aan 90.000 woningen in Almere en Amsterdam. Maar Almere en andere gemeenten twijfelen aan de duurzaamheid van de centrale. Het verbranden van houtkorrels zou voor luchtvervuiling zorgen. Ook vermoedt de gemeente Almere dat het stoken van hout de CO2-uitstoot van de centrale niet verlaagt. De uitstoot zou schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vattenfall is ervan overtuigd biomassa op een verantwoorde, duurzame manier te kunnen toepassen. Tegelijkertijd werkt het bedrijf aan andere warmtebronnen die op termijn de rol van biomassa kunnen overnemen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door