Ben Mol (72) niet stuk te krijgen en wil duizendste marathon lopen.

De 72-jarige Ben Mol wil zaterdag 3 juli zijn duizendste marathon volbrengen, waarna hij voor deze unieke sportprestatie gehuldigd zal worden. Met dit aantal is hij de nummer drie aller tijden van Nederland, maar het is de Almeerder niet komen aanwaaien.

De van origine Rotterdammer deed aan voet- en honkbal bij Sparta en schopte het tot de betaalde jeugd, waar in die tijd Jan van Beveren in het doel stond. Bij honkbal kwam Ben uit voor het Rotterdams Team, maar door al het sporten kreeg hij last van een hernia. In die tijd betekende het zes weken plat op planken en dat gebeurde maar liefst drie keer. Ben: “Ik moest daar dus mee stoppen. Maar naast mijn drukke baan als commercieel medewerker binnen- en buitendienst wilde ik gewoon blijven sporten. Ik koos voor tennis, omdat je dat zelf meer in de hand kan houden.”

Zevendaagse

Na een blessure aan de voet kon hij dankzij de hulp van een Utrechtse podoloog weer lopen. Een zevendaagse wedstrijd met elke dag een marathon, de 100 kilometer van Winschoten en twee keer Nederlands kampioen op de 24 uur. In Almere liep hij bij de MS-loop maar liefst 208 kilometer en 734 meter, waarna hij voor Nederland uit mocht komen op het EK en WK. In dit loopcircuit leerde hij zijn huidige vrouw kennen, waardoor hij in Almere kwam wonen. In deze tijd kreeg hij opnieuw last van zijn hart. Bij het bezoek aan een zakenrelatie ging het mis en werd een hartslag van 295 geconstateerd. Uiteindelijk kwam het weer goed.

Vierdaagse Nijmegen

Maar na wat wandelen met vrouwlief volgde De Vierdaagse van Nijmegen, zowel de 30- als 50 kilometer. En na de vervanging van de heup door een Belgische arts liep Ben gewoon weer 376 marathons door heel Europa. Door het vele reizen, kwamen Ben en zijn twee vrienden (ook veellopers) tot de conclusie dat ze beter zelf een marathonclub konden oprichten; dat werd Marathonclub De Mollen. Een basic organisatie, een parcours van 5.7 kilometer, geen douches en allerlei posten en gewoon lekker lopen. En daar moet op 3 juli de kroon op het loopwerk worden gezet met de duizendste marathon. “Ja, dat is natuurlijk super, want wie had dat ooit gedacht? Zo’n record is leuk, maar het reüniegevoel vind ik minstens zo belangrijk. En ik blijf gewoon lopen, want ik ben elke keer weer blij als ik finish. Ik ben nu de enige ICD-drager ter wereld met duizend marathons. En waar een ander waarde hecht aan een tijd of een record, geniet ik bijvoorbeeld van de omgeving en het weer. Want het is toch fantastisch dat ik dit allemaal kan mee maken en ik tel mijn zegeningen, ” meent een tevreden marathonloper Ben Mol.

Geschreven door