Hoera, Kunstlinie weer open!

Eindelijk is het zo ver: morgen, op zaterdag 5 juni 2021 opent Kunstlinie de deuren met de tentoonstelling thuis. In thuis staan de zintuigelijke effecten van geur, geluid en zicht in de huiselijke omgeving centraal. Niet alleen is er genoeg te zien, er is ook van alles te horen en te ruiken.

Het theaterprogramma trapt volgende week af met een schoolvoorstelling van BonteHond. Feel good-tentoonstelling Geuren en geluiden hebben een sterke invloed op onze gemoedstoestand.

Wat is de geur van jouw vertrouwde omgeving? Herken je de geluiden die je huis maakt? In de Kunsthal kun je in de nieuwe tentoonstelling thuis de geur en het geluid van thuis ervaren. Ontdek de persoonlijke verhalen die ‘in beeld’ zijn gebracht door geluidskunstenares Elise ’t Hart en geuroloog Jorg Hempenius. Daarnaast kun je verdwijnen in de fantasie-interieurs van beeldend kunstenaar Inez de Brauw. Bij iemand thuis In thuis zijn de interieurs van zes inwoners van Almere te zien, die letterlijk zijn nagebouwd. Geluidskunstenares Elise ’t Hart nam de specifieke geluiden van al die huizen op: van krakende vloeren en schurende deuren tot tikkende hondennagels en jengelende baby’s. Zo maakt zij het onzichtbare zichtbaar.

In deze tentoonstelling krijgt ’t Hart voor het eerst de kans om haar geluidskunst te combineren met reuk. De geuren worden gemaakt door geur-expert Jorg Hempenius en bootsen precies na hoe het in de zes huizen ruikt. Wordt er lekker gekookt? Hoe ruiken de huisdieren? Hempenius wil ons laten ervaren hoe groot de impact van geur is voor je beleving. Naast horen en ruiken is ook zien een belangrijk zintuig in thuis.

De inrichting van je huis is vaak een collage van meubels en accessoires uit verschillende tijden en stijlen die veel zeggen over wie je bent. Door de beeldende kunst van Inez de Brauw wordt het plaatje van de drie meest essentiële aspecten die een huis een thuis maken compleet. Geur van Almere Naast huiselijke geuren heeft Jorg Hempenius ook de Geur van Almere weten te vangen in een unieke geurkaars. Op basis van de suggesties van inwoners ging hij aan de slag. Hempenius: ‘Er kwamen heel wat dingen langs, vooral de frisse geuren uit de natuur werden veel genoemd: gras, bloemen, boslucht, koolzaad, wind en water.

Maar ook stadse geuren als kruiden, gember en koriander die bij het koken gebruikt worden. Zelfs wietlucht is aangedragen, haha. Dat heb ik allemaal meegenomen en ik ben gaan experimenteren met de natuurlijke geuren, de kruiden en een vleugje wiet. Het is een delicaat spel geworden tussen al die componenten: de Geur van Almere.’ De geurkaars is uiteraard te koop bij de tentoonstelling thuis. Workshops Rondom de tentoonstelling thuis biedt Kunstlinie verschillende workshops aan. Zoals de workshops van Myrna van Kemenade: Midzomernacht-meditatie (wo 23 juni) en de Aromayoga (wo 15 sep) en de online ASMR-sessie met Dutchess ASMR (nu te bekijken op www.kunstlinie.nl) Theater Op initiatief van Collage, BonteHond en Kunstlinie genieten groep 6-leerlingen uit Almere twee weken lang in de Grote Zaal van Kunstlinie van Sorry.

De eerste voorstelling is op maandag 7 juni. Na de kinderen nemen later deze maand ook andere theaterliefhebbers weer plaats óp het toneel. Als bezoeker zit je bij de artiest op het podium. Op het programma staan: concert van Goede rede Klassiek (27 juni), Roué Verveer (29 juni) en Eric Vloeimans en Juan Pablo Dobal (2 juli).

Samen veilig genieten Om optimaal te kunnen voldoen aan de richtlijnen van RIVM en overheid heeft Kunstlinie aangepaste huisregels (o.a. gebruik mondkapje, verplichte gezondheidscheck, vooraf reserveren van tickets), is de schoonmaak geïntensiveerd en zijn duidelijke looproutes door het gebouw aangebracht. In de theaterzaal heeft Kunstlinie zelfs een compleet nieuwe, coronaproof zaal gebouwd op het grote podium. Met zeer brede gangpaden en voor elk huishouden een eigen tafel met stoelen (aan je tafel mag het mondkapje af). Meer informatie: www.kunstlinie.nl/planjebezoek Openingstijden De nieuwe tentoonstelling thuis is te zien in de Kunsthal van Kunstlinie, Esplanade 10 in Almere. De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is te zien t/m 17 oktober 2021. Meer informatie en tickets: www.kunstlinie.nl

Foto Isabell Janssen

Geschreven door