Plan voor Eemvallei Stad gesloopt

Almere, maar ook de provincie zien niets in een plan voor een nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland. Een aantal projectontwikkelaars en woningcorporatie De Alliantie lanceerden vorige week het idee voor Eemvallei Stad, vlakbij Almere.

Eemvallei Stad zou een nieuwe stad met 50.000 woningen worden in de Eemvallei. De plannenmakers zagen in dat idee een oplossing voor het urgente woningtekort in Nederland. Ook zou het project een oplossing vormen voor grote maatschappelijke opgaven als de energietransitie, duurzame landbouw en klimaatverandering.

Het consortium overhandigde hun plannen vorige week aan demissionair minister Kasja Ollongren, in de hoop het Rijksvastgoedbedrijf achter zich te scharen. Dat laat ook weten er niet in mee te gaan.

Zij geven als reden mee dat de ontwikkeling van Oosterwold 2 niet matcht met het plan voor Eemvallei Stad. Oosterwold is een groen gebied tussen de gemeenten Almere en Zeewolde dat stap voor stap wordt ingericht op wonen, werken en recreëren.

Voor Oosterwold 2 staan 10.000 woningen op de planning, die net als in de eerste fase ruim opgezet gebouwd zullen worden. Daarvoor werken de provincie, de gemeenten, het waterschap en het Rijksvastgoedbedrijf al nauw samen. Het plan van het consortium op ongeveer dezelfde plaats past niet in dat plaatje. 

Geschreven door