Zaterdag 4 november en zondag 5 november 2023: Plantdagen Voedselbos Eemvallei Zuid

In het weekend van 4 en 5 november – tijdens de nationale Natuurwerkdagen – organiseert Stichting Voedselbosbouw Nederland wederom de eerste van vier plantweekenden van het nieuwe plantseizoen.

In Voedselbos Eemvallei Zuid in Almere wordt dit jaar zo’n 6 hectare (van de 30 ha) vol geplant met eetbare soorten, waaronder vele fruitstruiken en fruit- en notenbomen. Kom je meehelpen met de aanplant van dit prachtige stuk eetbaar bos dichtbij je in de buurt? Meld je aan via de website www.voedselbosbouw.org (Meedoen – Almere), of stuur een mail naar info@toekomstplanter.nl. Je kunt je ook opgeven voor een of meer van de andere plantweekenden op 18-19 november, 9-10 december en 16 december en de vrijdagochtenden op 10 november, 1 december en 15 december

In Eemvallei Zuid werken Stichting Voedselbosbouw Nederland, Stichting Buytenwold, Natuurboerderij Vliervelden en Staatsbosbeheer samen aan de ontwikkeling van een nieuw, openbaar natuurgebied (50 ha) waarin natuur, stad en landbouw op innovatieve wijze met elkaar worden verweven. In het noordelijk deel van de Eemvallei graast het rundvee van Natuurboerderij Vliervelden op kruidenrijk grasland tussen hagen en bosranden. In het zuidelijk deel ontwikkelt Stichting Buytenwold speelplekken voor kinderen die worden omzoomd door grote voedselbosvakken. Daarmee wordt het niet alleen een nieuw natuurgebied, maar ook een innovatief landbouw- en recreatiegebied omgeven door woningen. Het gebied geeft kortom een boeiend doorkijkje naar een duurzame toekomst van natuur, stad en landbouw.

Begin 2020 zijn de wegen, fiets- en voetpaden, bomenlanen en een parkeerplaats van het gebied aangelegd.

In het plantseizoen 2019-2020 zijn in Voedselbos Eemvallei Zuid snelgroeiende pioniers machinaal aangeplant in de randen en in een grofmazig grid, in de plantvakken. Daarnaast zijn de kilometerslange pluklinten langs de paden aangeplant door vele vrijwilligers. In het plantseizoen 2021-2022 zijn de windhagen aangevuld en uitgebreid. In 2022-2023 zijn er op zes hectares grote hoeveelheden eetbare bomen en struiken geplant. Bij alle activiteiten in de Eemvallei Zuid werkt Stichting Voedselbosbouw niet alleen samen met de projectpartners, maar ook met een kernteam van vrijwilligers dat zich met veel enthousiasme inzet voor de ontwikkeling van een vitaal, divers en productief voedselbos.

Tijd: 10.00-16.00 uur Plaats: Voedselbos Eemvallei Zuid – Parkeerplaats Tureluurweg

Geschreven door