Talkshow Urban Onderwijs in Almere

Vrijdag 11 juni wordt de talkshow Urban Onderwijs live uitgezonden vanuit Almere. In deze aflevering praat Abdelkader Benali (Gelijke Kansen ambassadeur) met docenten over hun ervaringen. En ook hulpverleners en een jeugdagent schuiven aan tafel.

Speciale gasten zijn wethouder Roelie Bosch, lector armoede interventies Jodi Mak en onderzoeker Sharon Stellaard. Er zijn vier tafelrondes met elke keer wisselende gasten. In de eerste introducerende tafelronde gaan we in op Armoede in de klas, wat zien docenten?

In Urban Onderwijs verkennen docenten hoe het onderwijs de kansen van álle leerlingen kan vergroten, ongeacht niveau, sociaaleconomische achtergrond of kleur. Het onderwijs heeft een belangrijke rol in het bestrijden en verkleinen van ongelijkheid in de samenleving. Kinderen uit kansarme gezinnen kunnen door onderwijs ontkomen aan armoede en achterstand. Door mee te doen bij het project Urban Onderwijs kunnen we armoede signaleren en vanuit de vertrouwensband een overdracht naar hulp verzorgen.

Urban Onderwijs werken in samenwerking met gemeenten en onderwijs een podium aan diverse onderwijsinitiatieven en lokale voorbeelden van kansengelijkheid om te inspireren en het gesprek te verdiepen. Deze talkshowreeks komt met ondersteuning van de Gelijke Kansen Alliantie, initiatief van OCW, tot stand. Naar aanleiding van de documentaire ‘Een wereld van verschil’,  gaan professionals uit het onderwijs en vanuit overheden en wetenschap met elkaar in gesprek over thema’s als maatwerk, talentontwikkeling, positieve feedback, culturele sensitiviteit en burgerschapsvorming. De presentatie is in handen van GKA-ambassadeur Abdelkader Benali.

Armoede in Almere
In Almere groeit ruim 1 op de 9 kinderen en jongeren op in armoede. Leerlingen die in armoede opgroeien, hebben een groter risico op lagere schoolprestaties, voortijdig schoolverlaten, psychosociale problemen en probleemgedrag. Het onderwijs kan armoede signaleren en vanuit de vertrouwensband een overdracht naar hulp verzorgen. Dat klinkt makkelijker dan gedaan.

Aanmelden
Iedereen is van harte welkom bij deze talkshow en wat er besproken wordt draagt bij aan het verder samen stappen zetten van het tegengaan van armoede in onze stad. De uitzending wordt live uitgezonden op vrijdag 11 juni tussen 15.30 en 17.00 uur vanuit het Buitenhout College. Voor meer informatie en (kosteloos) aanmelden ga naar www.urbanonderwijs.nl

Geschreven door