Opening toegankelijke schoolpleinen Aventurijn en Olivijn

De schoolpleinen van speciaal onderwijs scholen Aventurijn en Olivijn zijn in samenwerking met de gemeente Almere gerenoveerd. Wethouder Froukje de Jonge heeft op woensdag 30 juni het gerenoveerde schoolplein van Aventurijn feestelijk geopend.

De directie en de leerlingen hebben de wethouder meegenomen langs de nieuwe speelelementen en zijn met elkaar in gesprek gegaan over het belang van inclusief spelen.

Leerlingen met een beperking bewegen namelijk vaak te weinig, komen te weinig buiten, raken al snel in een isolement en missen daardoor het vriendje waarmee je de hele wereld aan kan. Door de investering in de schoolpleinen van deze scholen, kunnen ook deze leerlingen spelen zoals alle leerlingen zonder beperking dat kunnen. Door een uitdagende omgeving met aangepaste speeltoestellen kunnen ook zij mooie speelherinneringen maken. Wethouder Froukje de Jonge: “het zijn prachtige speelplekken op geweldige scholen voor zowel leerlingen als docenten. Ik heb trouwens begrepen dat op deze mooie plek enthousiaste leerkrachten op zoek naar werk van harte welkom zijn.”

Ontwikkeling schoolpleinen

Aventurijn heeft de afgelopen jaren zich volledig ingezet om leerlingen meer te laten bewegen en te participeren. In 2018 is Aventurijn uitgeroepen tot eerste sportiefste VSO school van Nederland. In het lesaanbod besteden zij veel tijd en aandacht aan gezonde voeding in het kader van vitaal burgerschap. Ook de gemeente Almere zet zich in voor het stimuleren van beweging, ook voor jongeren met een beperking.

De leraren en leerlingen hebben het nieuwe schoolplein zelf bedacht. Het was een flinke uitdaging om een plein te bedenken dat voor alle leerlingen fijn is om op te spelen. Op het schoolplein spelen namelijk heel verschillende leerlingen, sommigen met een zware lichamelijke handicap maar bijvoorbeeld ook leerlingen met leerproblemen. Ze hebben moodboards en wensen aan een ontwerper gegeven en die heeft daarmee een ontwerp gemaakt dat samen met de scholen is gerealiseerd.

Het plein van Aventurijn is met hekken in drie vakken gedeeld, waardoor het veiliger en beschermd aanvoelt. Daarnaast zijn onder andere bankjes rondom bomen geplaatst om op uit te rusten van het spelen en leerlingen die eerder nooit zelfstandig geschommeld hebben, kunnen nu op een nieuwe, aangepaste schommel spelen. Ook zijn er voetbaldoelen met hekken eromheen geplaatst op asfalt, waardoor leerlingen in een rolstoel nu ook meedoen met voetballen. De ingang van het plein is beter toegankelijk gemaakt.

Het plein van de Olivijn is ook verdeeld in drie compartimenten, zodat verschillende groepen leerlingen makkelijk tegelijk buiten kunnen spelen. Daarnaast is er onder andere een pad aangelegd zodat het plein beter bereikbaar is, is een rolstoelbaan geplaatst die één geheel vormt het de huidige verkeerselementen en is een wip geplaatst.

Foto Fotografie Alexander.

Geschreven door