Schone Almeerders op zijkant vuilnisauto

Drie Almeerders die zich inzetten voor een schone en duurzame stad, sieren de nieuwste vuilniswagen van Almere. Die auto kan elektrisch kliko’s legen.

Op foto’s die aan weerszijden van de auto staan, zijn Eka Tanjung en de 9-jarige Dani met zijn moeder Cindy te zien.

Eka Tanjung heeft een Youtube-kanaal waarop hij afvalprikken stimuleert. Dani zamelt plastic flessen in om in Kenia op een duurzame manier water op te vangen. Samen met zijn moeder zet hij zich in voor de organisatie Justdiggit, die Africa wil vergroenen om de wereld te helpen afkoelen.

De nieuwe duurzame vuilniswagen is gedeeltelijk elektrisch. Hij rijdt wel op biodiesel, maar volle afvalcontainers worden elektrisch geleegd. Dat zorgt ervoor dat het dieselverbruik vijftig procent minder is dan van andere vuilniswagens. Daarnaast rijden alle dieselvoertuigen van de gemeente, groot en klein, op duurzame biodiesel. Deze zorgt voor een lagere CO2-uitstoot vergeleken met normaal diesel.

Geschreven door