Winnend ontwerp bekend: Onderdoorgang Station Almere Buiten Centrum krijgt panoramadak!

Nog even en dan drijft er een wolkenlucht boven je hoofd in de onderdoorgang van Station Almere Buiten! Op 2 juli heeft wethouder Hilde van Garderen het winnende ontwerp bekend gemaakt van het project Beleving Spoorondergangen Almere Buiten Centrum.

Social designbureau Arttenders en kunstenaarscollectief VeniVidiMultiplex ontwierpen een lichtinstallatie voor de onderdoorgang die een unieke en functionele beleving maakt van het Stationsgebied en tegelijkertijd bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. 

Veiligheid en ontwerp ontmoeten elkaar

Hoe kunnen we de fiets- en wandelverbinding tussen Buitenmere en Doemere verbeteren, het gevoel van veiligheid in de onderdoorgang vergroten én tegelijkertijd een uniek visitekaartje voor Station Almere Buiten creëren? Deze vragen heeft de gemeente Almere gesteld aan social designbureau Arttenders om te komen tot het ontwerptraject van het project Beleving Spooronderdoorgangen Almere Buiten Centrum. 

“Social designers ontwerpen met de samenleving in het achterhoofd. Het ontwerp moet gebruikers met tegenstrijdige wensen [zoals bedrijven, steden en bewoners] samenbrengen en lost tegelijkertijd een sociaal vraagstuk op. In dit proces vertalen wij een vraagstuk direct naar een concrete oplossing, die er ook nog eens super bijzonder uitziet. Zo maken we een langdurige en blijvende impact.” aldus Faye Ellen, medeoprichter van Arttenders.

Voor en met Buitenaren

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe ontwerp voor het station voldoet aan de wensen en eisen van bewoners én stakeholders is een groot aantal sleutelfiguren betrokken tijdens het ontwerpproces. Onder andere een selecte groep Buitenaren die ook betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het werk van de Snoepkunstenaar onder het station, NS, Prorail, de ondernemersvereniging en natuurlijk de gemeente Almere werden in verschillende stadia geraadpleegd.

Daarnaast werd Almeers ontwerptalent opgeroepen hun interesse te tonen om samen met Arttenders een creatief concept uit te werken voor dit vraagstuk in een Call for Interest. Twee conceptteams, een met Daniel Stroomer en een met collectief Venividimultiplex, maakten een voorstel. Het ontwerp ‘Lichtlucht’ van Arttenders in samenwerking met Venividimultiplex werd geselecteerd als beste ontwerp.

Met LichtLucht worden de twee spooronderdoorgangen met elkaar verbonden en omgetoverd tot echte een eyecatcher die de verdeling tussen de pleinen zal overbruggen. “Met lichtinstallatie LichtLucht brengen we het frisse gevoel van de buitenlucht terug naar Almere Buiten en verlichten we de hele station onderdoorgang, inclusief de donkerste delen. LichtLucht is een interactief lichtkunstwerk, geïnspireerd, aangestuurd en gevoed door de natuur. Middels een dynamische programmering over led-lijnen kunnen we een helderblauwe lucht met witte wolken tonen, maar ook onweer, een zonsondergang of een sterrenhemel. Zo is ieder bezoek aan het station een bijzondere ervaring.” Aldus Joost van Bergen van Venividimultiplex (en tevens Almeerder).

Stedelijke vernieuwing Almere Buiten Centrum

Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing: “Ik ben er trots op dat dit ontwerp voor de spooronderdoorgang  onderdeel is van de Stedelijke vernieuwing van Centrum Almere Buiten. Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke ontwerp wordt het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker!” 

In lijn met deze plannen wordt ook het speelkunstwerk Baltimore Bend ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Studio Spass. Na de publieksstemming voor het ontwerp op het Baltimoreplein wordt er momenteel achter de schermen hard gewerkt aan de technische uitwerking van het speelkunstwerk. 

Geschreven door