Kunstenaars bekend voor creatieve aanpak voor station Almere Buiten

Twee Almeerse kunstenaars zijn geselecteerd om invulling te geven aan de vervolgstap van het project Beleving Spooronderdoorgangen Almere Buiten Centrum: NasePop en Venividimultiplex. In opdracht van gemeente Almere werkt Arttenders aan het creëren van een beleving voor de twee spooronderdoorgangen van NS-station Almere Buiten.

Daarbij zullen de gekozen kunstenaars aan het Arttenders ontwerpteam worden toegevoegd en elk een concept vormgeven. Uiteindelijk wordt één van deze concepten gerealiseerd. Het project past in de plannen van de gemeente om van Almere Buiten Centrum een aantrekkelijke bestemming te maken voor alle bewoners, winkeliers en reizigers die er dagelijks vertoeven. In het kader van de stedelijke vernieuwing wordt met de transformatie van de spooronderdoorgangen een ambitie ingelost die bijdraagt aan de beleving van het station en die zorgt voor een nieuw icoon in het centrum.

Beleving

Arttenders staat in voor de creatie van zo’n functioneel icoon. De aanpak van het bureau komt tegemoet aan heel wat functionele vragen rondom veiligheid, verlichting, verblijfskwaliteit en het tegengaan van zwerffietsen. Daarnaast heeft het toegepaste kunstwerk straks een verbindende functie, want aan beide zijden van het station valt heel wat te beleven. De spooronderdoorgangen zullen zowel praktisch als esthetisch worden aangepakt zodat meerwaarde ontstaat voor het gebruik ervan én de beleving van Almere Buiten Centrum.

Kunstenaars gekozen

Met een Call for Interest gingen we in november 2020 op zoek naar Almeerse kunstenaars, makers en ontwerpers die ideeën hadden om samen met Arttenders de onderdoorgangen van het station in een nieuw jasje te steken. Maar liefst 40 enthousiaste creatieven lieten van zich horen. Daniel Stroomen, bekend als NasePop, en Joost van Bergen, één van de drie ontwerpers achter Venividimultiplex, werden gekozen door een team van experts onder leiding van Arttenders.

Stroomen heeft z’n roots in Almere, en maakte onder de naam NasePop internationaal furore als graffiti-artiest en autonoom kunstenaar. Almere is ook voor Joost van Bergen zijn uitvalsbasis. Met zijn compagnons van Venividimultiplex creëert hij vanuit zijn studio in Amsterdam onder andere lichtinstallaties die reageren op publiek. Beide kunstenaars zijn gekozen vanwege hun ervaring en aantrekkelijke handtekening die hen ertoe in staat stellen om samen met Arttenders een interessant concept te ontwikkelen dat zowel esthetisch als functioneel de verwachtingen zal inlossen.

Geschreven door