De Nederlandse hockeyers hebben voor het eerst sinds 1984 niet de halve finale gehaald van de Olympische Spelen.

In de kwartfinale in Tokio was Australië via shoot-outs te sterk: 3-0. Na reguliere tijd was de stand 2-2.Het verlies in de kwartfinale was extra pijnlijk omdat Nederland eindelijk weer eens een sterke hockeypot op de mat legde.

Oranje kwam erg goed uit de startblokken en speelde stukken beter dan in de groepsfase. Australië had het daarentegen moeilijk en wist niet het niveau van eerder te halen. Toch kwamen’The Kookaburras’ op voorsprong. Tom-Joseph Wickham was de doelpuntenmaker. In het 3e kwart kwam Nederland eindelijk langszij via een strafcorner van Mink van der Weerden, waarbij keeper Andrew Charter de bal door z’n benen liet rollen.

Hertzberger sleept er shoot-outs uit
Lang konden de Nederlandse hockeyers niet genieten van de gelijke stand. Weer Wickham zorgde met een tip-in voor de Australische voorsprong. In het laatste kwart kwam Nederland even met een man meer te staan en benutte dat voordeel door gevaarlijk te worden en er een strafbal uit te slepen. Jeroen Hertzberger schoot raak.

Australië drong aan omdat ze wisten dat Nederland goede ervaringen had met shoot-outs. Toch werd er niet meer gescoord en in de shoot-outs bleek dat eerdere ervaringen niet altijd helpen. Oranje miste alle shoot-outs en Australië schoot alles raak.

Geschreven door