Huiskamer Aanmere feestelijk heropend met nieuwe huurder

“De Huiskamer inspireert bij combineren Wonen en Zorg”

De feestelijke heropening van de ‘Huiskamer’ van Aanmere door wethouder Froukje de Jonge vond plaats op woensdag 1 september. In AanMere in Almere Buiten wonen sinds 2019, dankzij onder andere een samenwerking tussen Goedestede en de gemeente Almere, 39 bewoners met een diagnose in het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De Huiskamer is tijdens de coronacrisis opnieuw ingericht en krijgt overdag een nieuwe huurder: Dagbestedingsorganisatie Heppie Kookcafé voert overdag verschillende activiteiten uit, die ook deels toegankelijk zijn voor bewoners van Aanmere.

Voor wethouder Froukje de Jonge, verantwoordelijk voor Wonen met Zorg, staat de heropening van de Huiskamer ook voor een breder verhaal voor de stad. “Ik weet nog goed dat ik bij de eerste opening van de Huiskamer dacht: wat is dit gaaf en waarom doen we niet veel meer aan initiatieven die wonen met zorg combineren. Dat heeft er mede toe geleid dat we nu stevige stappen in ons beleid zetten om meer initiatieven zoals dit tot stand te helpen komen. Het is echt een heel inspirerend initiatief.” Met de Huiskamer geven de bewoners deels invulling aan hun eigen behoefte aan ondersteuning. Een aantal bewoners komt uit de 24-uurs zorg waardoor daar enige doorstroming en tevens fikse besparingen in zorgkosten zijn bereikt. Bovendien zijn de bewoners erg enthousiast, omdat hun zelfstandigheid door deze manier van wonen verbetert en de contacten binnen het gebouw voor hen veilig voelen en makkelijker aangegaan worden.

Ontmoeting en activiteiten

Om onderlinge contacten tussen bewoners te bevorderen en sociale vaardigheden te onderhouden en te verbeteren, is een ontmoetingsruimte van wezenlijk belang. Hiervoor is de Huiskamer met veel hulp van de bewoners en donateurs geverfd en ingericht. Ook werden enkele voetbalwedstrijden, een Sinterklaas- en Kerstbijeenkomst en spel- en ontmoetingsavonden georganiseerd door bewoners in samenwerking met het bestuur van de stichting BWA-Nederland (Begeleid Wonen Autisme). “We verheugen ons er enorm op om de Huiskamer weer in gebruik te gaan nemen,” vertelt voorzitter Jerzy Soetekouw: “Voor de coronacrisis bleek deze huiskamer al echt een schot in de roos en we hopen nu langzaamaan weer meer activiteiten op te kunnen starten.”

Geschreven door