Maand van de Geschiedenis in Flevoland

Met talloze historische activiteiten, ook bij jou om de hoek. Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk.

Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Flevoland. 

IJsselmeerpolders
Zonder noeste arbeid was de provincie Flevoland er niet geweest. Leer alles over de ontginning van de IJsselmeerpolders in Batavialand. Zo kun je een echte caterpiller D4C bekijken, die werd gebruikt bij de aanleg van de polders en zijn er twee tentoonstellingen.
Lelystad – Batavialand – 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/batavialand

Florence Nightingale
Florence Nightingale is de moeder van de moderne verpleegkunde. We kennen haar van haar werk tijdens de Krimoorlog. Maar wist je dat ze ook een zeer begaafd statistica was? En zelfs theoloog? Dat en meer komt aan bod tijdens deze dag vol lezingen van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit.
Urk en online – Foksdiep 4 – 26 oktober, 10.00-15.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22667/florence-nightingale-van-alle-kanten-belicht

Urker Geschiedenis
In de havens van Urk was er altijd wat te beleven. Er werd hersteld, geteerd, gesmeerd, getaand, gedroogd, gepruimd, gekaakt en gepeld. Tijdens de Dag van de Urker Geschiedenis ontdek je via een lezing, rondleiding of tentoonstelling hoe de aanleg van het historische palenscherm in de achttiende eeuw voor nog meer levendigheid en arbeidskansen zorgde. 
Urk – Wijk 2-2 – 9 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21281/dag-van-de-urker-geschiedenis

Landschapskunst
Stap in de bus en reis met een gids langs de negen monumentale landschapskunstwerken in de Flevopolder. De kunstwerken vertellen ieder een eigen verhaal over het proces van het polderen. 
Biddinghuizen – Bremerbergdijk 10 – 31 oktoberhttps://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21516/xl-tour-land-art-flevoland

De archeoloog
Elke woensdag en vrijdagmiddag is er tijdens de Maand van de Geschiedenis de Archeohotspot geopend. Je ziet een archeoloog aan het werk. Als bezoeker kun je meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken en nog veel meer. Kom meedoen, informatie opvragen en leren wat een archeoloog allemaal doet.
Lelystad – Batavialand – woensdag- en vrijdagmiddag, 13.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22021/de-archeoloog-aan-het-werk

Vliegen voor vrijheid
In 2008 werden er in het Markermeer resten gevonden van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Welk vliegtuig was hier in Almeerse wateren beland en wie hadden er aan boord gezeten? Ontdek het verhaal in deze tentoonstelling.
Almere – Erfgoedhuis Almere – 19 t/m 31 oktober  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/23044/vliegen-voor-de-vrijheid 

Het wonder van Urk
Ontdek waarom Urk de gemeente met de minste werklozen is en wat het ‘Wonder van Urk’ inhoudt. En hoe verging het de vrouwen die weduwe werden doordat hun mannen op zee om het leven kwamen? Ze begonnen winkeltjes aan huis om toch brood op de plank te krijgen. Een gids neemt je tijdens deze wandeling mee in het verleden en heden van het voormalige eiland Urk. 
Urk – Tourist Info Urk – 23 oktober, 14.00-15.30 uur https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21866/wandel-door-het-verborgen-verleden-van-urk 

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Flevoland voor het complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Geschreven door