Meer schulden vroeger gesignaleerd

Het college is blij met het resultaat van een actie om schulden van inwoners vroegtijdig te signaleren. Toch is de gemeente van plan aanpassingen te doen waardoor een nog beter resultaat bereikt kan worden.

Huishoudens met grote financiële problemen krijgen hulp van de gemeente aangeboden. Wie langdurige betalingsachterstand van de gemeentebelastingen heeft, wordt attent gemaakt op hulp van de PLAN-groep.

Wie meer dan één jaar achterloopt met betaling, kreeg dit jaar een kaart thuis waarop de hulp wordt aangeboden. PLAN biedt namens de gemeente schuldhulpverlening aan.

Uit onderzoek blijkt dat Almeerders eerder een schuld aan de gemeente niet zullen voldoen, dan bijvoorbeeld huurachterstand of een zorgpremie. Die schuld aan de gemeente kan daarom een signaal zijn van grotere financiële problemen.

De respons op de kaartenactie was ruim tien procent. De kaarten worden volgend jaar korter na de aanslag van de gemeentebelasting verstuurd. Bovendien wordt de verwijzing naar hulp verbeterd.

Geschreven door