Nida wil Zwarte Piet nergens in Almere

Niet alleen bij de officiële intocht in Almere, maar bij alle vieringen van het sinterklaasfeest moeten Zwarte Pieten verdwijnen. Dat stelt Hassan Buyatui van de partij Nida voor.

“Het uiterlijk van Zwarte Piet wordt door steeds meer mensen als kwetsend ervaren”, zegt Buyatui, die lid is van de gemeenteraad. “Een sinterklaasfeest met Zwarte Pieten kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie”, vindt hij.

Bij de intocht waaraan de gemeente meewerkt treden al een paar jaar uitsluitend roetveegpieten op. Maar bij scholen en organisaties is dat niet altijd het geval. Nida wil dat de gemeente oproept om geen Zwarte Piet meer te laten deelnemen. Handhaving door de gemeente vindt hij overigens niet nodig.

In een motie aan de raad heeft Buyatui het college gevraagd zich uit te spreken tegen het gebruik van de figuur van Zwarte Piet. Een verzoek om Zwarte Piet uit te bannen zou de gemeente dan aan scholen, winkels en sportclubs moeten sturen.

Geschreven door