“Volgende halte: de landelijke Klimaatmars op 6 november”

Succesvol provinciaal Klimaatalarm roept Flevolanders op in actie te komen

Ruim vijftig Flevolanders deden vrijdagmiddag mee aan het Klimaatalarm Flevoland, dat gehouden werd in het stadshart van Almere. Met deze ‘warming-up’ actie, een mini-mars van de Esplanade naar het Stadhuisplein, willen zij inwoners van de provincie oproepen mee te lopen met de grote, landelijke Klimaatmars op 6 november in Amsterdam.

Door heel Nederland werd gisteren het Klimaatalarm geslagen, een initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie. Deze coalitie, een samenwerkingsverband van tien landelijke organisaties waaronder Oxfam Novib, Milieudefensie en Grootouders voor het Klimaat, doet een dringend beroep op de politiek om – ook lokaal en regionaal – snel, daadkrachtig en rechtvaardig klimaatbeleid te maken en uit te voeren.

De vreedzame bijeenkomst in Almere was succesvol, vertelt Klimaatcrisis-regiocoördinator Arjan Dokman: “We wisten van tevoren niet hoeveel deelnemers we konden verwachten, maar ruim vijftig Flevolanders op een vrijdagmiddag met slecht weer is een mooie opkomst.” Toch legt hij de lat nog een stuk hoger: “Het Klimaatalarm is vooral bedoeld om mensen wakker te schudden, te laten zien dat de klimaatklok inmiddels op 5 over 12 staat en dat iederéén in actie zal moeten komen om onze planeet leefbaar te houden.”

Naast individuele deelnemers waren ook vertegenwoordigers van een aantal maatschappelijke organisaties aanwezig bij het Klimaatalarm in het Almeerse stadshart, onder meer van de FNV, Greenpeace, Volt Flevoland en ZenNL Almere. Flevolandse volksvertegenwoordigers van onder meer GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een houten ratel uitgereikt, bedoeld om klimaatherrie te maken op straat én in de gemeenteraden en Provinciale Staten. Ook had de organisatie een kant-en-klare motie opgesteld, die de politici kunnen indienen om lokaal en regionaal de ‘klimaatnoodtoestand’ uit te roepen – een initiatief dat in steeds meer gemeenten en provincies navolging krijgt.

Volgens organisator Dokman was het Klimaatalarm in Flevoland vooral bedoeld als ‘warming-up’ actie: “De volgende halte is op zaterdag 6 november. Dan is de landelijke Klimaatmars in Amsterdam, naar verwachting de grootste klimaatbetoging ooit in Nederland gehouden.” De Flevolandse afdeling van de Klimaatcrisis Coalitie organiseert samenreisevenementen, zodat deelnemers uit heel Flevoland op 6 november samen naar Amsterdam kunnen gaan. Vooraf zijn op een aantal adressen in de provincie gratis raamposters van de Klimaatmars verkrijgbaar. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de facebookpagina Klimaatmars Flevoland, aanmelden voor de grote Klimaatmars kan op www.klimaatmars.nl.

Geschreven door