Jongeren maken zich zorgen om klimaat, maar niet iedereen verandert gedrag

Een ruime meerderheid van de jongeren maakt zich zorgen om de klimaatverandering en maakt dagelijks keuzes om duurzamer te leven. Echter zijn zij verdeeld over hoeveel moeite en tijd de aanpassingen in hun leven mogen kosten. Dit blijkt uit het tweede deel van het onderzoek “Jongeren van Nu” van jongerenorganisatie TeamAlert.

Klimaat en duurzaamheid zijn prominente thema’s geworden in het leven van veel jongeren. Dat is onder andere te zien aan de populariteit van de klimaatdemonstraties onder jongeren in Nederland. Tijdens de Klimaatmars afgelopen november kwamen er bijvoorbeeld duizenden jongeren naar Amsterdam om hun onvrede te uiten over de wereldwijde klimaatverandering en de maatregelen die er genomen worden om dit aan te pakken.

Als expert op het gebied van het gedrag van jongeren, deed TeamAlert onderzoek naar hoe zij kijken naar de thema’s klimaat en duurzaamheid. Uit het tweede deel van het onderzoek “Jongeren van Nu”, dat 755 jongeren hebben ingevuld, blijkt dat 92% van de jongeren wereldwijde klimaatverandering een (groot) probleem vindt. Een ruime meerderheid (80%) maakt zich ook daadwerkelijk zorgen om de klimaatverandering. Deze bezorgdheid komt bij veel jongeren terug in het dagelijks leven: 61% denkt regelmatig tot vaak aan het klimaat bij de keuzes die ze maken.

Gedrag veranderen voor het milieu

Om meer klimaatbewust te leven, zijn er soms aanpassingen in je levensstijl nodig. Zo blijkt dat de meeste jongeren al hun afval scheiden (86%), elektronische apparaten laten repareren in plaats van direct vervangen (63%), zo min mogelijk single use plastic gebruiken (59%) en minder of niet meer met het vliegtuig reizen (52%).

Een ruime meerderheid van de jongeren maakt dus zich zorgen om het klimaat en is bereid om aanpassingen te maken in hun leven. Echter zijn ze wel verdeeld als het gaat om hoeveel moeite deze aanpassingen moeten kosten. 23% van de jongeren wil graag hun leven aanpassen met de grootst positieve invloed op het klimaat. 29% van de ondervraagden kiest echter voor aanpassingen die geen grote invloed hebben op hun dagelijkse leven, 25% wil dingen in hun leven veranderen die ze weinig moeite kost en 12% van de jongeren kiest voor aanpassingen die ze weinig tijd kosten.

Jongeren van nu

Deze resultaten zijn slechts een klein gedeelte van een grootschalig onderzoek dat TeamAlert heeft gedaan naar jongeren in Nederland, genaamd “Jongeren van Nu”. Dit is opgedeeld in vijf thema’s, die relevant zijn voor jongeren op zowel korte als lange termijn in hun leven. Daarmee voert TeamAlert als een van de weinige organisaties een zeer uiteenlopend onderzoek uit op het gebied van jongeren en hun gedrag. Met “Jongeren van Nu” schetst TeamAlert, als dé jongerenexpert, een breed beeld van hun belevingswereld. De eerste resultaten van het derde thema “Jongeren en vrije tijd” worden binnenkort bekendgemaakt. Het eindrapport van “Jongeren van Nu” verschijnt begint volgend jaar.

Geschreven door