Wooncoach voor senioren met een verhuiswens in heel Almere

Almere is als jongste stad van Nederland in snel tempo aan het vergrijzen. De toename van het aantal 65-plussers betekent ook een verandering van woonwensen in de stad.

Vanaf 1 oktober zijn er daarom drie wooncoaches actief in heel Almere. Zij informeren senioren met een verhuiswens persoonlijk en laagdrempelig  over de mogelijkheden om levensloopbestendig te wonen. Dit bevordert de doorstroming op de krappe woningmarkt én helpt senioren om op tijd na te denken over een geschikte woning voor de oudedag. 

Tot nog toe was er namens woningcorporaties de Alliantie en Ymere al één wooncoach actief in Almere Haven. Woningcorporatie Goede Stede had een aanspreekpunt voor senioren met een verhuiswens. De werkwijze van de wooncoach bleek succesvol. Daarom hebben gemeente en corporaties met elkaar afgesproken dat de wooncoach voor heel Almere beschikbaar moet zijn. Per 1 oktober bieden de Alliantie, Ymere en Goede Stede alle drie een wooncoach aan voor 55-plussers.

Wat doet de wooncoach?

Als je ouder wordt kunnen drempels, traplopen of een tuin onderhouden lastiger worden. De wooncoach kan adviseren, woonvragen van senioren beantwoorden en zo nodig doorverwijzen bij een woonprobleem. Veel mensen zien bijvoorbeeld op tegen een verhuizing. De wooncoach kan informeren over de regeling Van Groot Naar Beter en de daaraan gekoppelde verhuisregeling. Zo kan het makkelijker worden om te verhuizen. Soms is verhuizen niet nodig en kunnen mensen met een paar kleine aanpassingen in hun huis blijven wonen. Ook hier kan de wooncoach doorverwijzen naar de juiste instantie. De wooncoach helpt zo bij het langer zelfstandig wonen én bevordert het vrijkomen van woningen voor anderen. 

Op tijd voorbereiden op ouder worden in Almere

Wat is belangrijk als je straks ouder wordt? Hoe wil je straks wonen? Zijn er mensen om je heen die hulp kunnen bieden? Hoe blijf je actief en in contact? Niet iedereen denkt graag na over ouder worden, verhuizen en woningaanpassingen. Maar hoe eerder je dit soort zaken voorbereidt, hoe meer invloed je hebt op hoe je oudedag eruitziet. Zeker als het gaat over wonen. Het netwerk Goud in Almere, bestaande uit senioren, vrijwilligers, organisaties, corporaties en de gemeente, startte recent een campagne met inspirerende verhalen en tips rond goed ouder worden en over prettig en veilig wonen. Op goud.almere.nl/wonen lees je meer over de wooncoach, wie er bij de wooncoach terecht kan, hoe de wooncoach te bereiken is en welke verhuisregelingen er zijn. 

Geschreven door