Almeers museum mikt ook op buitenlands bezoek

Het toekomstige museum van Almere gaat zich richten op immersieve kunst waar bezoekers onderdeel van zijn en die alle zintuigen beroert. De instelling gaat zich ook richten op buitenlands bezoek.

“Het type kunst waarvoor we kiezen is toegankelijk en meeslepend.” Dat zei kwartiermaker Denise de Boer donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Het wordt een aanvulling op wat steden in de omgeving bieden en de collectie moet zich internationaal onderscheiden, aldus De Boer. “We moeten straks hét museum zijn voor immersieve kunst, wereldwijd.”

Het nieuwe museum wil nadrukkelijk aansluiten op de landschapskunst die zich al in Flevoland bevindt. Die moet beter bereikbaar worden. De objecten van het museum beginnen buiten de muren en gaan door de gevel. Een van de publiekstrekkers wordt een kunstdoolhof waaraan bezoekers kunnen meewerken. Achterliggend doel is dat het publiek nog eens terugkomt om de ontwikkeling ervan te bekijken.

Een openbaar dakterras met lichtkunst moet ’s avonds voor levendigheid in de stad zorgen. Met verschillende functies moet het gebouw voor Almeerders een ontmoetingsplaats worden. Eén zaal krijgt een 24-uurs bestemming: overdag kan het publiek er immersieve objecten zien en ’s avonds wordt het een club met muziek en dans.

Wethouder Hilde van Garderen wil begin volgend jaar de gemeenteraad polsen over de gewenste plek voor het museum. Op de Floriade komt een tijdelijk paviljoen van het museum (foto).

Geschreven door